Tweede Kamer wil dat VWS de gemeenten weer aan de IZA-tafel krijgt
Debat Tweede Kamer over Integraal Zorgakkoord
Tweede Kamer wil dat VWS de gemeenten weer aan de IZA-tafel krijgt keyvisual
Wat is het Integraal Zorgakkoord waard zonder gemeenten? En wat doet minister Agema om de gemeenten toch weer aan tafel te krijgen? Het waren de kernvragen die 4 december besproken werden in het Kamerdebat over het Integraal Zorgakkoord. De Kamerleden waren kritisch, de bewindspersonen blijven optimistisch.
Minister Agema en staatssecretarissen Maeijer en Karremans lichtten toe wat de tussenstand is van het Integraal Zorgakkoord en gingen in op de ambities voor uitbreiding van het akkoord. Het besluit van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) vorige week om te stoppen met het Integraal Zorgakkoord, domineerde echter het debat in de Tweede Kamer over het akkoord dat de zorg toekomstbestendig moet maken. Kamerleden van de oppositie én de coalitie zijn bezorgd of de doelen van het Integraal Zorgakkoord wel mogelijk zijn zonder gemeenten.
Kamer deelt zorgen van gemeenten
De Vereniging Nederlandse Gemeenten besloot te stoppen, omdat ze als gelijkwaardig partner aan tafel willen zitten en financiële zorgen hebben. Opvallend was dat de vragen van Kamerleden hierover door minister Agema, toch hoofdverantwoordelijke voor het IZA, werden doorgespeeld aan staatssecretaris Karremans (preventie). Hij erkende dat gemeenten belangrijk zijn om toekomstbestendige zorg te organiseren en houdt hoop dat de gemeenten weer deelnemen aan het Integraal Zorgakkoord. ‘We spreken daar deze week al met ze over’. Maar op vragen van onder meer SP over de financiële zorgen, gaf minister Agema aan dat dit onder verantwoordelijkheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken valt.
Toekomst
Ook voor uitbreiding van het IZA, zo bleek, zijn gemeenten hard nodig. De uitbreiding moet namelijk komen vanuit het sociaal domein: welzijn moet meer dan nu onderdeel van een Integraal Zorg en Welzijn Akkoord worden. Al liet Kamerlid Claassen, van dezelfde PVV als minister Agema en staatssecretaris Maeijer, weten geen voorstander te zijn van nieuwe akkoorden of uitbreiding van bestaande akkoorden. Meer Kamerleden hadden zorgen over de resultaten van het Integraal Zorgakkoord tot nu toe. Tielen (VVD) bijvoorbeeld vroeg om meer monitoring om te kunnen controleren of de doelen rond betaalbaarheid en toegankelijkheid van de zorg gehaald worden. Paulusma (D66) hoorde de minister vooral praten over ziekenhuiszorg, weinig integraal volgens haar. Ook wil zij dat er werk wordt gemaakt van de personeelskrapte in de zorg; een onderwerp waarover de Kamer over twee weken debatteert.
Reactie ActiZ op besluit VNG om uit het IZA te stappen
Afgelopen week besloten de leden van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) de gesprekken over de toekomst van het Integraal Zorgakkoord te stoppen. ActiZ is betrokken partner in het Integraal Zorgakkoord en het traject om dit akkoord uit te breiden. De branchevereniging van zorgorganisaties werkt aan toekomstbestendige zorg voor ouderen en chronisch zieken. De afspraken in het Integraal Zorgakkoord dragen daar aan bij.
‘Centraal in het Integraal Zorgakkoord staat een integrale visie op zorg en welzijn’, legt ActiZ-voorzitter Anneke Westerlaken uit. ‘Met de beweging om meer in te zetten op preventie en mensen eerder en laagdrempeliger te kunnen ondersteunen voorkomen we met elkaar zwaardere zorg en blijft de zorg als geheel toegankelijk en betaalbaar. Het sociaal domein en de rol van de gemeenten zijn en blijven hierin essentieel.’
Het gevolg van het besluit van de VNG moet ActiZ nog duiden. Gemeenten zijn in alle opzichten belangrijk bij het organiseren van zorg en ondersteuning die past bij wat er nu en in de toekomst nodig is in onze samenleving. ActiZ snapt de zorgen van de VNG en vraagt het kabinet die ook serieus te nemen en hierover met de gemeenten te spreken.