Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Nieuws leestijd 1 min

Terugblik op het Grote Zorgdebat

Link gekopieerd naar klembord

Terugblik op het Grote Zorgdebat keyvisual

Grote Zorgdebat 2023

In een vol Beatrixtheater vond gisterenavond het Grote Zorgdebat plaats. Het resultaat was een levendig en inhoudelijk debat waarin de kandidaat-Kamerleden hun visies deelden op de toekomst van de zorg.

Centrale thema's

Voor het debat waren de zorgwoordvoerders van VVD, CDA, GroenLinks/PvdA, D66, ChristenUnie, SP, BBB, NSC en PVV, uitgenodigd. In afwisselende formaties gingen zij met elkaar in debat over vier centrale thema's:

  • Preventie
  • Arbeidsmarkt
  • Passende zorg
  • De effecten van de vergrijzing op de samenleving

Het Grote Zorgdebat is een initiatief van:

ActiZ, Artsenfederatie KNMG, de Nederlandse ggz, FBZ, Federatie Medisch Specialisten, GGD GHOR Nederland, KNGF, KNMP, KNMT, KNOV, LAD, LHV, NFU, NVM-mondhygiënisten, NVO, NVZ, Patiëntenfederatie Nederland, SGF, V&VN, VGN, Zorgverzekeraars Nederland

Marktconforme salarissen en terugdringen regeldruk

Tijdens het debat werd duidelijk dat er een meerderheid was voor het terugdringen van gezondheidsverschillen in Nederland, hoewel er verdeeldheid bleef over de vraag of dit wettelijk moet worden vastgelegd. Bij het debat over het thema arbeid was er aandacht voor marktconforme salarissen. Daarnaast uitten de meeste partijen de wens om het werken in de zorg aantrekkelijker te maken door de regeldruk te verminderen.

De avond werd afgesloten met een discussie over de vraag in hoeverre ouderen zelf verantwoordelijkheid moeten nemen voor het organiseren van hun zorg. Hoewel de kandidaten het eens waren over het belang van voorbereiding op de vergrijzing, hanteerden ze verschillende benaderingen.

Voor degenen die het debat hebben gemist, via de onderstaande link is het mogelijk om het debat terug te kijken.

Kieskompas speciaal voor de zorg

Meer weten over de diverse standpunten en ideeën die zijn besproken, vul hieronder het Zorgkieskompas in.

Meer weten over de verkiezingen?

De collectie Verkiezingen bundelt in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november relevante informatie omtrent politieke partijen, hun standpunten en actueel nieuws.