Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Appen met
Wonen leestijd 1 min

Rick Hogenboom over ondertekening Actie Agenda Wonen

Link gekopieerd naar klembord

Rick Hogenboom over ondertekening Actie Agenda Wonen keyvisual

Rick Hogenboom

ActiZ ondertekende op 17 februari, samen met 33 andere partijen de Actie Agenda Wonen. Een uniek akkoord over de toekomst van wonen in Nederland. Met als doel om de komende 10 jaar 1 miljoen huizen te bouwen. Zodat er meer betaalbare huur- en koopwoningen beschikbaar komen, voor starters en doorstromers en voor alle inkomens en generaties.

Maar wat betekent het onderteken van het akkoord voor de toekomst van de ouderenzorg? Thomas Oostlander, communicatie bij ActiZ, appt erover met Rick Hogenboom, bestuurslid bij de kerncommissie Wonen & Zorg, medeverantwoordelijk voor de totstandkoming van de Actie Agenda Wonen.

Thomas Oostlander:

Hey Rick, vorig week heeft ActiZ de Actie Agenda Wonen ondertekend. Waarom hebben jullie dat gedaan?

Rick Hogenboom:

Hey Thomas, goede vraag. Waarschijnlijk zie jij ook dat de huidige woningmarkt erg onder druk staat, vooral voor ouderen. En wonen en zorg horen natuurlijk onlosmakelijk bij elkaar.

Rick Hogenboom:

Er is vooral krapte in de beschikbaarheid van voldoende passende woningen voor ouderen. Ook de wachtlijsten voor verpleeghuisplekken worden langer. Dit vraagt om aanpakken en veranderingen. Met de Actie Agenda Wonen maken we hier een goed begin mee.

Thomas Oostlander:

ActiZ is niet de enige ondertekenaar

Thomas Oostlander:

Wie doen nog meer mee?

Rick Hogenboom:

In totaal hebben 34 partijen hun handtekening gezet onder het akkoord. Echt heel bijzonder om zoveel organisaties op een lijn te krijgen.

Rick Hogenboom:

Het is een coalitie van maatschappelijke partijen uit heel Nederland. Van marktpartijen tot overheid tot organisaties uit het sociale domein zoals ActiZ.

Thomas Oostlander:

Indrukwekkend!

Thomas Oostlander:

Welke punten zijn specifiek belangrijk voor ActiZ?

Rick Hogenboom:

Het is echt een totaalpakket, met daarin een aantal punten waar wij als ActiZ blij mee zijn.

Rick Hogenboom:

Het grootste probleem is natuurlijk dat er te weinig gebouwd wordt voor ouderen. Daarom is afgesproken dat de woningcorporaties de komende 15 jaar 50.0000 nieuwe geclusterde woonvormen gaan realiseren, speciaal voor ouderen.

Rick Hogenboom:

Daarnaast zal jaarlijks 40 miljoen geïnvesteerd worden in het levensloopbestendig maken van bestaande woningen. Zodat mensen langer zelfstandig thuis kunnen wonen

Thomas Oostlander:

Mooie punten die vooral ouderen moeten helpen om langer thuis te wonen.

Thomas Oostlander:

Zijn er ook plannen om de wachtlijsten voor verpleeghuisplekken weg te werken?

Rick Hogenboom:

Zeker! Want niet alle zorg kan aan huis worden geleverd.

Rick Hogenboom:

In het akkoord staat onder meer dat de verpleeghuiscapaciteit moet worden uitgebreid met 25.000 verpleeghuisplaatsen voor 2025.

Thomas Oostlander:

Dat klinkt als een enorme opgave…

Rick Hogenboom:

Dat is inderdaad een uitdaging, een waar iedereen zijn aandeel in moet leveren. Daarom is afgesproken dat verpleeghuizen en ouderenzorgorganisaties met plannen komen voor 15.000 verpleeghuisplaatsen, waarvoor financiële afspraken met de lokale zorgkantoren een randvoorwaarde zijn. Voor de aanvullende 10.000 plekken is verdere ondersteuning van de overheid nodig, waaronder meerjarige afspraken en reële tarieven.

Rick Hogenboom:

Ook voor de lange termijn staan er plannen in het akkoord. Tot 2040 zullen er nog eens 75.000 tot 120.000 aanvullende verpleeghuisplaatsen nodig zijn. De investeringen hiervoor komen uit het macrokader van VWS.

Thomas Oostlander:

Dus wel tevreden met het resultaat?

Rick Hogenboom:

Ik ben vooral tevreden dat we met zo’n grote groep tot een maatschappelijk breed akkoord zijn gekomen

Rick Hogenboom:

De deelnemende organisaties zijn allemaal actief op het terrein van wonen, bouwen, zorg en welzijn. Met soms uiteenlopende belangen. Toch slaan ze nu de handen ineen en presenteren ze een breed gedragen plan voor de komende 10 jaar.

Thomas Oostlander:

Waarom zijn jullie juist nu gekomen met het akkoord?

Rick Hogenboom:

Het doel van de Actie Agenda Wonen is om een handreiking te zijn voor het nieuwe kabinet. Het akkoord heeft plannen en oplossingen waar ze direct mee aan de slag kunnen. De 34 partijen die het akkoord hebben ondertekend laten zien dat zij bereid zijn om hun aandeel hiervoor te leveren, nu is het aan politiek Den Haag om dat ook te doen.

Thomas Oostlander:

Dat klinkt logisch!

Thomas Oostlander:

Bedankt! En veel succes!

Wilt u meer weten over de inhoud van de Actie Agenda Wonen. Klik dan op de link hieronder

Tijdens de verkiezingen biedt ActiZ relevante informatie omtrent de verschillende politieke partijen en hun standpunten, maar ook actueel nieuws via de Collectie Verkiezingen.