Oproep veldpartijen aan Kamerleden: ‘Verbeter de Wet Zorg en Dwang’
Een jaar na invoering bespreekt de Tweede Kamer aanpassingen van de Wet Zorg en Dwang
Oproep veldpartijen aan Kamerleden: ‘Verbeter de Wet Zorg en Dwang’ keyvisual
Maak de uitvoering van de Wet Zorg en Dwang makkelijker, dat is de oproep van elf landelijke organisaties aan de Tweede Kamer. Deze week behandelt de Tweede Kamer een wetsvoorstel met aanpassingen voor de wet die sinds een jaar van kracht is. De cliëntenorganisaties Ieder(in), KansPlus en het LSR, de beroepsverenigingen V&VN, Verenso, NVAVG, NVO en NIP en de brancheorganisaties ActiZ, VGN en Zorgthuisnl schreven de Kamerleden gezamenlijk een brief met voorstellen om de wet te verbeteren.
Vereenvoudiging en verbetering
De voorstellen van de veldpartijen moeten zorgen voor een betere uitvoerbaarheid van de Wet Zorg en Dwang (Wzd). Bijvoorbeeld door meer duidelijkheid te geven over het uitwisselen van gegevens tussen zorgverleners en door de mogelijkheid te bieden de wet van toepassing te verklaren op mensen met een psychische aandoening die in een ouderen- of gehandicapteninstelling wonen. Ook bepleiten de veldpartijen meer flexibiliteit in de uitvoering van het stappenplan, zodat zorgverleners zorg op maat kunnen bieden.
De Wet Zorg en Dwang schetst de randvoorwaarden voor zorg in een gedwongen kader in de ouderen- en gehandicaptenzorg. Het helpt zorgverleners en familie bij het maken van afwegingen of onvrijwillige zorg echt nodig is en in welke vorm dan.
Ook kosten fors hoger dan gedacht
Naast de praktische verbetervoorstellen, zijn er ook zorgen over de uitvoerbaarheid van de Wet Zorg en Dwang. ActiZ en VGN zagen die eerder bevestigd door een kostenonderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Dat concludeerde dat voor de uitvoering van de Wzd leidt tot een verhoging van de kosten met € 111 miljoen per jaar. Dat betreft echter alleen de uitvoering van één onderdeel uit de wet, het stappenplan. De overige kosten van uitvoering van de Wzd zijn niet meegenomen in het kostenonderzoek van de NZa. Het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) dacht bij de invoering van de Wzd juist kosten (€ 2,9 miljoen) te besparen. Dat blijkt dus niet het geval te zijn.