Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Werken Nieuws leestijd 1 min

Nijpende situatie wijkverpleging door personeelstekort

ActiZ-bestuurder Jeroen van den Oever drukt op de alarmknop.

Link gekopieerd naar klembord

Nijpende situatie wijkverpleging door personeelstekort keyvisual

Dame met mantelzorger

De wijkverpleging en thuiszorg komen steeds verder in de knel. Schrijnende situaties zijn inmiddels aan de orde van de dag. ‘Het komt steeds vaker voor dat zorgorganisaties de gevraagde zorg niet kunnen leveren. Dit betekent dat er mensen zijn die met pijn thuis zitten te wachten op wijkverpleging. Ook komt het voor dat mensen niet thuis kunnen sterven omdat er geen wijkverpleging is’, aldus ActiZ-bestuurder Jeroen van den Oever in het NOS Radio 1 Journaal op maandagochtend 4 oktober 2021.

Van den Oever lichtte op de radio het openingsverhaal van het Algemeen Dagblad toe met als kop ‘Zorginfarct in thuiszorg’.  In het artikel luidt ActiZ de noodklok over tekortschietende zorg in de thuissituatie. Toenemende vergrijzing, oplopend personeelstekort, bezuinigende zorgverzekeraars, maar ook de inhaalzorg in de ziekenhuizen als gevolg van corona zetten de wijkverpleging steeds verder onder druk. ActiZ-bestuurder Van den Oever is duidelijk; familie en naasten zullen meer betrokken moeten worden om de zorg voor opa of oma te kunnen blijven leveren.

Vakmanschap

‘Als samenleving zullen we een andere weg moeten inslaan om de zorg toekomstbestendig te maken’, zegt Van den Oever. ‘Zorgverzekeraars moeten meer oog hebben voor de lange termijn en gaan investeren in plaats van doorlopend te bezuinigen op de tarieven voor wijkverpleging. Verder kan de inzet van technologische hulpmiddelen helpen. Denk aan een apparaatje dat helpt om steunkousen aan te trekken of een bril die de ogen druppelt na een staaroperatie.’

Zorgzamer

Maar het belangrijkste is dat we de mantelzorg veel grootschaliger gaan organiseren, met hulp van professionele zorgorganisaties, stelt Van den Oever namens ActiZ. ‘Het vakmanschap van wijkverpleegkundigen en medewerkers in de thuiszorg is van onschatbare waarde om de Nederlandse bevolking als geheel zorgzamer te maken. En dat is echt nodig, want door de vergrijzing explodeert de vraag naar zorg.’

Maatschappelijk vraagstuk

ActiZ branchevereniging van zorgorganisaties is eerder een publiekscampagne gestart om het maatschappelijke vraagstuk van de toekomst van de zorg voor ouderen en chronisch zieken op de agenda te zetten: www.praatvandaagovermorgen.nl In deze campagne roepen we iedereen in Nederland op in gesprek te gaan over ouder worden.

Tweede Kamerdebat

In aanloop naar het Tweede Kamerdebat over het arbeidsmarktbeleid in de zorg, op 7 oktober 2021, heeft ActiZ een paper rondgestuurd naar de Kamerleden. Hierin roept ActiZ op om de urgentie van het arbeidstekort te erkennen en de gepresenteerde aanbevelingen uit te voeren. Het paper vindt u via de onderstaande link.