Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Nieuws leestijd 1 min

Nieuwe voorzitter ActiZ in de media

Link gekopieerd naar klembord

Nieuwe voorzitter ActiZ in de media keyvisual

Anneke Westerlaken

Vorige week heeft de Algemene Ledenvergadering van ActiZ Anneke Westerlaken benoemd tot nieuwe voorzitter van de vereniging. Zij start in haar functie op 1 januari aanstaande. Niettemin verschenen afgelopen week twee interviews met haar in de media; een vraaggesprek met Het Financieele Dagblad (FD) en een interview met Zorgvisie. Beide interviews zijn ook online gepubliceerd, maar bevinden zich achter een betaalmuur. Daarom hieronder een korte samenvatting van de goeddeels gelijke strekking van beide artikelen.

In beide interviews blikt Anneke Westerlaken vanzelfsprekend vooruit op de toenemende zorgschaarste de komende twintig jaar. En wat dat betekent voor de zorg voor kwetsbare ouderen en chronisch zieken, zoals een ontegenzeggelijke verschuiving van de zorg naar de thuissituatie en meer noodzakelijke betrokkenheid van de samenleving bij het verzorgen van ouderen.

Geen automatisme

‘De samenleving moet vriendelijker worden voor ouderen’, aldus de aankomend voorzitter. ‘CNV Zorg en Welzijn heeft met ActiZ gewerkt aan het tienpuntenplan voor de ouderenzorg. In eerste instantie vroegen we ons wat er beter kon in de zorg, maar we realiseerden ons dat we ons moesten afvragen wat er anders kan. We leveren kwalitatief hoogwaardige zorg, maar nu al zie je dat de zorg op bepaalde plekken aan het verschralen is door tekorten. We moeten ons ook gaan afvragen wat we van de zorg kunnen verwachten en wat we als samenleving kunnen opvangen. We moeten ons beseffen dat het automatisme waarmee zorg nu beschikbaar is er in de toekomst niet meer zal zijn. Er zal iets gevraagd worden van de zorgzaamheid van ons allemaal.’

Verwachtingspatroon doorbreken

Ook zal het verwachtingspatroon dat de burger heeft van de ouderenzorg doorbroken moeten worden, stelt ze. ‘Altijd ’s ochtends op dezelfde tijd onder de douche staan zal niet langer vanzelfsprekend zijn’, luidt dan ook de kop van het online artikel van het FD. Althans niet voor de mensen die van de zorg van ActiZ-leden afhankelijk zijn. Verder gaf ze aan dat ook ouderen zelf niet moeten gaan afwachten, maar ervoor moeten zorgen dat ze een netwerk hebben, voor zover dat mogelijk is. Zorgmedewerkers in de wijk hebben een belangrijke signaalfunctie in dit opzicht, zij komen immers achter de voordeur.

Overstap

Over haar overstap van vakbond CNV naar werkgeversvereniging ActiZ was Anneke Westerlaken glashelder. Die overstap is volstrekt logisch, meent ze. Want ‘we hebben in deze tijd de luxe niet om als werkgevers en werknemers tegenover elkaar te staan.’ Zonder medewerkers is er immers geen zorg om te verlenen.