Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

IT Infrastructuur Webinar terugkijken leestijd 1 min

Hoe zorg je voor informatieveilig gedrag?

Een aanpak voor gedragsverandering

Link gekopieerd naar klembord

Hoe zorg je voor informatieveilig gedrag? keyvisual

laptop werken

Wat doe je als er in jouw organisatie informatieveiligheidsrisico’s zijn door menselijk gedrag? Precies! Je stroopt de mouwen op en gaat direct aan de slag met voorlichting en training. Je wilt dat de medewerkers zich bewust zijn van de risico’s en informatieveiligheid helpen vergroten. Maar is dat de beste manier om aan de slag te gaan met het bewerkstelligen van informatieveilig gedrag?

Om de risico’s rondom informatieveiligheid te verkleinen, is het nodig om in te zoomen op het gedrag. Op basis van inzichten uit de praktijk en wetenschap is een gestructureerde aanpak ontwikkeld om effectief gedragsverandering te bewerkstelligen. In deze drie video’s vertellen gedragsdeskundigen de kern van een effectieve aanpak. 

De 5 stappen van een effectieve aanpak 

Martine van de Merwe, adviseur informatieveilig gedrag in de zorg, vertelt in deze video het waarom van deze aanpak en licht de verschillende stappen van de aanpak toe. De aanpak is te vinden in de wegwijzer ‘Aan de slag met informatieveilig gedrag’.

Stap 3 uitgelicht: gedragsanalyse 

Je weet nu in welke 5 stappen je tot een effectieve aanpak komt. Maar hoe doe je dat dan? In deze video neemt Marlie Oosterik, expert gedragsverandering, je mee in stap 3: de gedragsanalyse. Marlie vertelt zowel theorie als een voorbeeld uit de praktijk. 

Stap 4 uitgelicht: interventies kiezen 

Je hebt nu een gedragsanalyse gedaan. Hoe nu verder? De volgende stap is het kiezen van de interventies. In deze video vertelt Joost Brillemans, trainer en coach, je meer over het koppelen van passende interventies aan de gedragsanalyse. 

Meer weten of hulp nodig?  

Heb je vragen hebben over de Wegwijzer of meer in het algemeen over informatieveilig gedrag in de zorg? Dan kun je terecht bij het wekelijkse Open spreekuur voor je persoonlijke Eerste Hulp Bij Informatieveiligheid (EHBI). Tijdens dit online-spreekuur in Teams zijn twee experts beschikbaar om al je vragen te beantwoorden over de wegwijzer en het werken met gedrag. 

Kijk op de LinkedIn-pagina van Informatieveilig gedrag in de Zorg voor de wegwijzer, tips en algemene informatie. Ook vind je daar de actuele dagen en tijdstippen van de komende spreekuren en de vraag van de week. 

De Wegwijzer

De Wegwijzer is een projectmatige aanpak specifiek voor de zorg die je in zes stappen  leidt naar informatieveilig gedrag en voorziet in tips, voorbeelden en handige formats om tot maatwerk oplossingen te komen. Zo heb je een handvat om de opgaven rondom informatieveiligheid en privacy voor jouw organisatie vorm te geven. Download direct je eigen Wegwijzer vanaf LinkedIn

De wegwijzer is een project van de BoZ (Brancheorganisaties Zorg), een samenwerkingsverband van zorgbranches waarbij ActiZ is aangesloten.