Gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen in de thuiszorg
Gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen in de thuiszorg keyvisual
Zorgmedewerkers in alle vormen van thuiszorg moeten naar professioneel inzicht, ook preventief, persoonlijke beschermingsmiddelen kunnen gebruiken. ActiZ, branchevereniging van zorgorganisaties, herkent en erkent het advies van beroepsvereniging V&VN en vakbonden CNV, FNV, NU91 en FBZ hierover. Gebruik als verzorgende, verpleegkundige, begeleider, helpende of hulp bij het huishouden in principe een mondneusmasker. Wijk daarvan af als je dat professioneel nodig en verantwoord vindt. Het is een reactie op het advies van het Outbreak Management Team (OMT) over (preventief) gebruik van mondneusmaskers in de thuiszorg en acute zorg.
Het advies van beroepsvereniging V&VN en vakbonden NU’91, FNV Zorg & Welzijn, CNV Zorg & Welzijn en FBZ en het behandeladvies van beroepsvereniging Verenso voor verpleeghuiszorg zijn getoetst aan de nieuwste adviezen van het OMT. Waar nodig worden de richtlijnen steeds geactualiseerd, maar het OMT-advies geeft nu géén aanleiding om de richtlijnen voor de ouderenzorg te herzien.
Einde discussie
Al vanaf het begin van de uitbraak van Covid-19 is er veel discussie over toepassing van persoonlijke beschermingsmiddelen, mede naar aanleiding van de beschikbaarheid ervan. Vanwege de oplopende besmettingen in het land worden er ook in de thuiszorg steeds meer preventief persoonlijke beschermingsmiddelen ingezet. Dit gebeurt sowieso als de regionale besmettingsgraad van Covid-19 zorgelijk of ernstig is, maar ook vanwege gevoel van veiligheid bij zorgmedewerkers. ActiZ roept haar leden op medewerkers te voorzien van voldoende beschermingsmiddelen.
Voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen
Zowel zorgprofessionals als cliënten moeten goed beschermd zijn op basis van professioneel vakmanschap. Zorgmedewerkers moeten daarom altijd kunnen beschikken over voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen om dat naar professioneel inzicht, zo nodig ook preventief te kunnen gebruiken. Onderzoek in opdracht van het ministerie van VWS laat zien dat de voorraden en de aanvoer van veelgebruikte beschermingsmiddelen voldoende is voor een tweede en eventuele volgende golf, in elk geval tot begin 2021. Voor de verschillende medische mondneusmaskers zelfs tot ver in 2021. Zorgorganisaties schaffen beschermingsmiddelen aan via hun eigen inkoopkanalen en via het Landelijk Consortium Hulpmiddelen.