Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Nieuws leestijd 1 min

De Koperhorst benut eigen afval voor duurzame energie

Link gekopieerd naar klembord

De Koperhorst benut eigen afval voor duurzame energie keyvisual

Plantje op hand

Verschillende zorgorganisaties zijn aan de slag met duurzame oplossingen om daarmee bij te dragen aan een beter klimaat. De Koperhorst is een kleine, zelfstandige organisatie die verschillende soorten wonen en zorg aanbiedt aan ouderen. Op het gebied van verduurzaming heeft De Koperhorst een grote slag gemaakt in het afvalbeleid. Robert Sakkers, facility manager van De Koperhorst, vertelt hoe zij met het verzamelen van organisch afval zo’n 6.000 euro gaskosten per jaar besparen.

Een oplossing zoeken

‘Samen met Rova (regionale afvalverwerker) zijn we gaan kijken naar hoe we onze grote afvalberg beter konden verwerken. Toen is besloten om afval omgekeerd te gaan inzamelen’ vertelt Robert Sakkers, facility manager van De Koperhorst. Het afval dat herbruikbaar is, haalt Rova op aan huis. Maar al het restafval wat overblijft, brengt De Koperhorst naar hun eigen ondergrondse containers.

Sakkers legt verder uit: ‘Alleen aan restafval hebben we zo’n 90.000 kilo per jaar. Doordat we omgekeerd zijn gaan inzamelen scheiden we alle afvalstromen. Dus papier, glas en PMD leveren we nu in speciale ondergrondse containers.’ Sakkers vertelt dat ruim 20 procent van het restafval uit swill (gft-afval) bestaat. ’Dat is afval vanuit de keuken en dat willen we ook graag verminderen.’ De Koperhorst heeft onlangs een subsidie ontvangen van de gemeente Amersfoort om een oplossing te genereren voor het overschot van restafval: De Biovergister.

De Biovergister biedt uitkomst

De Biovergister is een compacte, slimme machine die organisch afval omzet in duurzame energie en hoogwaardige plantenextract. De Biovergister wordt geplaats in een container die buiten staat. Robert Sakkers legt uit hoe het werkt: ‘Je verzamelt al het restafval in een emmer. Vervolgens leeg je deze emmer aan de voorkant van de container waarin de Biovergister is geplaatst en 24 uur later heeft de machine in een kleine opslagtank gas geproduceerd. De tank wordt gevuld met gas welke wij weer gebruiken om onze cv-ketel mee op te stoken. Dat scheelt ons ca. 6.000 euro gaskosten per jaar.’

ActiZ toolkit Duurzaamheid

Een duurzame toekomst is een gezonde toekomst. Dat is het uitgangspunt van de ActiZ visie op duurzaamheid. Om zorgorganisaties meer handvatten te bieden om aan de slag te gaan met duurzaamheid, heeft ActiZ een toolkit ontwikkeld. In de toolkit zit gereedschap zoals informatie over verplichtingen en wetgeving, hulpmiddelen voor verduurzaming, inspirerende voorbeelden en handige websites.

Energieopwek meten

De Biovergister is zelflerend op basis van kunstmatige intelligentie: hij meet en verbetert continu de prestatie op basis van wat andere machines doen. De machine zit daarom ook digitaal aangesloten op de data van andere machines en kan daardoor nabootsen wat andere machines doen. Robert legt uit: ‘Je kunt bijvoorbeeld ook kippenbotjes in de container gooien, maar als onze machine opmerkt dat een andere machine de kippenbotjes beter verwerkt, dan neemt de machine dat over. Ze leren op deze manier van elkaar.’ Met de bijbehorende, geavanceerde app kun je prestaties monitoren, waarmee je dus ook kunt zien hoeveel energie er wordt opgewekt. ’Ons streven is om zo veel mogelijk omgekeerd afval in te zamelen en daarmee zo weinig mogelijk afval te produceren. Ik realiseer me dat dit streven misschien ambitieus is, maar toch wil ik volgend jaar 20 procent  minder restafval hebben’, vertelt Sakkers.

Op de vraag waar hij trots op is, antwoordt hij: ‘Waar ik echt trots op ben is dat wij als kleine, zelfstandige organisatie toch grote stappen hebben gezet in duurzaamheid. Wij hebben maar een beperkt budget, maar toch hebben we veel zelfstandig kunnen realiseren.’

Tips voor andere zorgorganisaties

‘Wij zijn in 2021 begonnen met de milieubarometer, daaraan gekoppeld de milieuthermometer. Daarin staat benoemd wat je allemaal kunt verduurzamen in de organisatie. Als je dan als organisatie gaat kijken wanneer die specifieke acties aan de orde komen, dan kun je het lijstje zo afvinken. Dat hebben wij ook gedaan’, aldus Robert Sakkers. Zijn tip aan andere zorgorganisaties is om ook aan de slag te gaan met de milieubarometer en -thermometer. ’De milieuthermometer is ook voor een keurmerk, maar je krijgt daardoor ook goed zicht in wat je allemaal kunt doen en hoe snel iets rendabel is. Ga aan de slag met jouw team die je daarbij kan helpen. Doe het vooral niet helemaal alleen. Ga met elkaar in gesprek over hoe alles beter kan. Uiteindelijk komt dat ook uit op een leuke samenwerking.’

Dit artikel is eerder verschenen in het magazine Voeding, innovatie en klimaat in de zorg van de Provincie Utrecht en Energiewerkplaats Utrecht.