Conny Helder: ‘180 graden anders dan normaal’
Conny Helder: ‘180 graden anders dan normaal’ keyvisual
In het begin van de coronacrisis is kostbare tijd verloren gegaan om rust te brengen in de care-sector (verpleging, verzorging, thuiszorg). ActiZ heeft hard moeten strijden voor meer testen en een andere verdeelsleutel voor de schaarse persoonlijke beschermingsmiddelen. Ook gaf de sector aan veel coronapatiënten op te kunnen vangen in geriatrische herstelafdelingen, die ziekenhuiswaardig zijn, ook wat betreft personeelsbezetting. Maar dat werd door andere partijen niet goed opgepakt in de hectiek bij het uitbreken van de crisis. Dat zegt Conny Helder, bestuurslid en woordvoerder van ActiZ, in een uitgebreid kennismakingsinterview in Zorgvisie Magazine, dat deze week verscheen.
Molensteen
In het interview zegt Helder dat het sluiten van de verpleeghuizen voor haar persoonlijk het moeilijkste moment was in de coronacrisis tot nu toe. ‘Dat was een zware verantwoordelijkheid, die voelde als een molensteen’. Het sluiten van de verpleeghuizen was voor Helder ‘180 graden anders dan normaal’.
Fel
Boos was ze toen het RIVM eind april tijdens de persconferentie van het kabinet niet uitlegde hoe het precies zat met het preventief gebruik van mondkapjes en andere beschermingsmiddelen. Er was veel angst onder zorgmedewerkers over mogelijk onbeschermd werken. ‘Je kunt de angst weghalen door de experts de richtlijnen te laten uitleggen. Maar dat deed het RIVM niet goed’, aldus Helder. In de dagen voorafgaand aan de persconferentie oefende ActiZ veel druk uit op het ministerie van VWS om meer duidelijkheid. Toen die duidelijkheid niet kwam, stuurde ActiZ de volgende ochtend een ongekend fel persbericht. ‘Nog dezelfde dag hadden we overleg met de twee ministers.’
Tweede marathon
De aandacht en de prioriteit ging in het begin van de crisis naar de acute zorg. Helder stelt dat de race naar voldoende beademingsapparatuur en IC-bedden een Wie is de mol-achtige tv-spanning met zich meebracht. Nu de productie in de ziekenhuizen weer wordt opgevoerd waarschuwt Helder in het interview voor het feit dat de verpleeghuizen nog volop bezig zijn met de vorige piek. Iedereen moet beseffen dat de ouderenzorg nu ‘een tweede marathon loopt’.
Controle
Helder: ‘Het is onvermijdelijk dat controlemechanismen bij het ministerie, de NZa en de verzekeraars deels weer terugkomen. Ze hoopt dat ‘ons geheugen zo fris blijft dat we ons het vertrouwen en de openheid van nu kunnen blijven herinneren’.
Achtergrond:
Conny Helder (1958) is sinds begin dit jaar lid van het ActiZ-bestuur als algemeen bestuurslid en woordvoerder. ‘Ik had welgeteld twee vergaderingen gehad en zelfs nog nooit mijn ActiZ-pasje voor de parkeergarage gebruikt voordat we de crisis inschoten’, zegt ze tegen Zorgvisie. Helder draagt drie bestuurlijke petten: van ActiZ, van zorgorganisatie tanteLouise en van het regionale overleg met collega-bestuurders in Brabant. Ze begon haar loopbaan als operatieassistent in Den Haag en belandde daarna in het management bij verschillende ziekenhuizen. In 2010 werd ze bestuursvoorzitter van SGE (Stichting Gezondheidscentra Eindhoven) en in 2017 werd ze bestuursvoorzitter bij tanteLouise in West-Brabant. Conny Helder woont in Den Bosch, is getrouwd met een huisarts en heeft twee kinderen.