Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Werken Innoveren Nieuws leestijd 1 min

ActiZ start met Living Labs: 'Anders organiseren is experimenteren'

Link gekopieerd naar klembord

ActiZ start met Living Labs: 'Anders organiseren is experimenteren' keyvisual

Logo Living Labs

Hoe krijgen we het werk in de zorg thuis beter verricht? Dat is de vraag die in zes Living Labs wordt onderzocht. Nu de makkelijke oplossingen ‘op’ zijn is er ruimte nodig om te experimenteren, te leren, te ontdekken. De ActiZ leden Cordaan, De Rijnhoven, Woonzorggroep Samen, De Wever met Thebe en Zuidzorg gaan de uitdaging aan. “We maken het klein, testen het uit, delen en leren samen wat het beste werkt, zodat ook andere lokale netwerken van onze ervaringen kunnen profiteren”, aldus de enthousiaste deelnemers.

Bekijk de compilatie van de kick-off van de living labs: 

Toverwoord is schaarste

Cees de Wildt is namens ActiZ de initiator van de Living Labs. “De komende jaren zien we dat niet alleen de zorgvraag enorm gaat toenemen maar ook dat de krapte op de arbeidsmarkt enorm groot is. Dat betekent dus schaarste aan middelen, schaarste aan arbeid. En als we blijven doen wat we tot nu toe gedaan hebben, dan weten we zeker dat het vastloopt. Dus het moet echt anders”, licht Cees het belang van anders organiseren toe.  

“Hoe moet het dan anders? Dat moet in de praktijk ontstaan. En daarom hebben we als ActiZ het initiatief genomen voor de Living Labs. Op 5 plaatsen in het land, met veel experimenteerruimte, gaan we kijken, ontdekken, leren en doen hoe het anders kan.”

5 Living Labs, 6 organisaties

Cordaan

“Wij doen mee omdat een Living Lab ruimte biedt om out-of-the-box te kijken. Dus niet hetzelfde net een beetje anders doen, maar veel creatiever en met een blanco sheet starten”, motiveert Cordaan haar deelname. “Binnen Zorgeloos Thuis, een nieuw zorgconcept van Cordaan, hopen we met andere organisaties samen te werken en medewerkers te vinden en te binden.”

De Rijnhoven

Trudy Prins: “Als we iets nieuws gaan doen, moet dat aansluiten bij wat mensen in de thuiszorg nodig hebben en dat is veel breder dan zorg en betreft een veel bredere kring aan mensen die daaraan een bijdrage kunnen leveren. Een nieuwe weg inslaan is experimenteren, met nieuwe mogelijkheden. En daarbij hebben we een grote handelingsvrijheid nodig in de manieren waarop we samenwerken.”

WZG Samen

“Doorgaan op de huidige weg is een doodlopende weg”, vindt WZG Samen. “Wij omarmen het gedachtengoed van positieve gezondheid. Daarin is welzijn, zingeving, meedoen heel belangrijk. Dus kijken we breder dan alleen naar zorgprofessionals. Familie, buurtbewoners, vrijwilligers kunnen ook meedoen. In onze Living Lab streven we naar verbetering van de samenwerking, onder andere met de mensen uit het dorp, maar ook met partijen in de regio.”

De Wever met Thebe

“Dit jaar zijn De Wever en Thebe gestart met een innovatiecentrum Zorg & Welzijn en daar kunnen we alle hulp bij gebruiken. De mogelijkheid van de Living Labs komt voor ons als geroepen. Nieuwe paradigma’s zijn nodig om anders te organiseren en we zijn allemaal op zoek naar concretisering. Hoe we dat moeten doen is een zoektocht. Wij hopen op concrete antwoorden na onze zoektocht.”

Zuidzorg

“Zuidzorg worstelt met de match tussen vraag en aanbod. Er is heel veel capaciteit beschikbaar, maar mensen weten dat onvoldoende van elkaar. Daar is nog veel winst te behalen. Een digitaal platform zou een uitkomst kunnen zijn”.

Aan de slag in de regio’s

De ActiZ Living Labs worden begeleid door Kitty Spaan en Martine Maes. Zij kijken terug op een energieke start. Kitty: “Er was veel interactie met elkaar, men was nieuwsgierig naar elkaars ideeën. Er is enorme drive en behoefte om weer verder te gaan. Ook dat is zoeken en experimenteren. Ik verheug me er op om samen lokaal de vervolgstappen te gaan vormgeven.” Martine: ‘Bij mij blijft het woord ‘vrijplaats’ hangen: ruimte om te experimenteren, fouten te maken, te zoeken, want de makkelijke oplossingen zijn op. Dat geeft heel goed weer wat we met de Living Labs beogen.”

Meer weten over de Living Labs?

Neem dan contact op met de landelijke aanjagers vanuit ActiZ: Kitty Spaan | 06-34055675 & Martine Maes | 06-57930691

Compilatie in beeld kick off Living Labs