ActiZ luidt noodklok: continuïteit zorgverlening aan ouderen zorgwekkend
ActiZ luidt noodklok: continuïteit zorgverlening aan ouderen zorgwekkend keyvisual
De zorgverlening voor ouderen en chronisch zieken staat opnieuw onder druk. Het aantal besmettingen met Covid-19 in het land loopt hard op en dit raakt ook zorgmedewerkers in verpleeghuizen en de thuiszorg. ActiZ, branchevereniging van zorgorganisaties, roept het kabinet op werk te maken van snellere testuitslagen. Ook vraagt de branchevereniging de samenleving energie te vinden om de maatregelen vol te houden. De zorg voor ouderen en chronisch zieken kan niet ‘op pauze gezet’ worden, die gaat altijd door!
‘Als we niet snel iets doen, wordt de impact nog groter dan tijdens de eerste golf’, waarschuwt ActiZ bestuurslid Conny Helder. ‘We weten nu meer over het virus en anders dan in maart blijven er nu veel meer zorgmedewerkers met symptomen of klachten thuis.
Begrip voor maatregelen
Ook de lange wachttijden voor testuitslagen zorgen voor extra druk op de roosters van zorgmedewerkers’. Tijdens de eerste golf werd bijvoorbeeld de dagbesteding stopgezet of werden er minder uren thuiszorg aan cliënten geleverd. Als het zo door gaat, moeten zorgorganisaties wellicht opnieuw dergelijke keuzes maken.
ActiZ vraagt begrip voor maatregelen die nodig zijn om de zorg voor ouderen doorgang te laten vinden. ‘Agressie tegen medewerkers zoals we die afgelopen week zagen, is echt onacceptabel.’ De ouderenzorg was heel belangrijk in het ontlasten van de ziekenhuizen tijdens de eerste golf en dat is ook nu zo. Helder: ‘Zieke ouderen worden veelal thuis of in verpleeghuizen behandeld, dit kunnen we alleen in stand houden met voldoende gezonde zorgmedewerkers. Respect voor de medewerkers in de zorg én begrip voor noodzakelijk keuzes is daarbij een belangrijke voorwaarde. We willen heftige maatregelen zoals beperken van bezoek in verpleeghuizen absoluut voorkomen. Maar dat kan alleen als we het sámen doen.’
Bijspringen
‘We doen inmiddels opnieuw een beroep op net-gepensioneerde zorgmedewerkers of anderen met affiniteit met de zorg om zich aan te melden’, aldus Conny Helder. ActiZ is mede-initiator van www.extrahandenvoordezorg.nl en de Nationale Zorgklas om mensen snel klaar te stomen om bij te springen in de ouderenzorg. ‘Corona is nog niet weg en de zorg in verpleeghuizen en de wijk mag niet stilvallen’. Ook het Rode Kruis is gevraagd om bij te springen met mensen op plekken waar dit nodig is.
‘Zorgmedewerkers in verpleeghuizen en thuiszorg zijn amper bijgekomen van de eerste piek van de coronacrisis, zegt Helder, ‘we mogen hen niet in de steek laten. Iedereen kent wel iemand die in de zorg werkt of kwetsbaar is. We doen daarom een dringend beroep op iedereen: houd je aan de maatregelen: 1,5 meter afstand, was je handen stuk en blijf thuis met klachten. Alleen zó voorkomen we samen dat we ongewild zorgmedewerkers of kwetsbare cliënten besmetten met het virus.’