Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Wonen Nieuws leestijd 1 min

ActiZ en ANBO lanceren online tool woonopgave ouderen voor gemeenten

Grote urgentie voor meer huisvesting senioren

Link gekopieerd naar klembord

ActiZ en ANBO lanceren online tool woonopgave ouderen voor gemeenten keyvisual

Ouder echtpaar met iPad

Een nieuwe online tool biedt gemeenten eenvoudig inzicht in de vergrijzing van hun bevolking en de woningopgave die dat met zich meebrengt. Hoeveel ouderen wonen er nu in een gemeente en hoeveel zijn dat er in 2040? En wat betekent dit voor de bestaande en toekomstige woningvoorraad? Op dit moment is er al een groot tekort aan geschikte woonvormen voor ouderen. Met de nieuwe online tool geven ANBO en ActiZ gemeenten alle informatie die nodig is om een woonleefvisie te ontwikkelen en hiermee aan de slag te gaan.

Goed ouder worden begint met goed wonen

ANBO en ActiZ roepen gemeenten op om ervoor te zorgen dat er voldoende geschikte woningen voor ouderen komen. Veel ouderen willen wel graag verhuizen naar een passende woning waar ze langer zelfstandig kunnen blijven wonen, maar die woningen zijn er niet of nauwelijks. Zij zitten vast in een woning die vaak te groot is en niet aansluit bij hun wensen en behoeften: met een steile trap, een grote tuin en drempels. ANBO en ActiZ hopen dat gemeenten ook beseffen hoe urgent het probleem is en werk maken van een gemeentelijke woonleefvisie. Want op die manier komt ook doorstroming van de vastzittende woningmarkt op gang: als ouderen kunnen verhuizen naar een geschikte woning, komt hun huidige huis vrij voor starters of gezinnen.

Per gemeente zicht op de vergrijzing

ANBO en ActiZ berekenden eind 2019 dat gebrekkig woningbeleid voor ouderen gemeenten miljarden kost. Met de data die ANBO en ActiZ op een rij zetten, krijgen gemeenten een praktisch handvat om aan de slag te kunnen. Veel gemeenten hebben op dit moment beperkt zicht op de demografische ontwikkelingen van hun inwoners, hoeveel geschikte woningen ze voor deze doelgroep nu hebben en wat er in 2040 nodig is. Ook inzicht in de nabijheid van basisvoorzieningen ontbreekt vaak. Daarom hebben ANBO en ActiZ dat uitgezocht en op een rij gezet in de openbare online tool.