Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Appen met
Innoveren Wonen leestijd 1 min

Week van de Radicale Vernieuwing: Blijf kijken naar wat er écht toe doet

Link gekopieerd naar klembord

Week van de Radicale Vernieuwing: Blijf kijken naar wat er écht toe doet keyvisual

Groepsactiviteit met vrijwilliger in verpleeghuis

De beweging Radicale Vernieuwing droomt van verpleeghuiszorg waarin mensen het belangrijkst zijn, en niet de regels of protocollen. Al bijna zes jaar zijn 25 zorgorganisaties hier actief mee bezig. Van maandag 7 november tot en met vrijdag 11 november vindt de Week van de Radicale vernieuwing 2022 plaats. Een initiatief om de zorg anders te organiseren, en daar ook concreet bij stil te staan. Want met het oog op de vergrijzing en de arbeidsmarkt, is het noodzakelijk om dit anders te doen. We appen met Marthijn Laterveer van LOC Waardevolle Zorg, een van de initiatiefnemers van de beweging.

Nicole Raeijmaeckers

Communicatieadviseur

Nicole

Marthijn Laterveer

Initiatiefnemer Radicale vernieuwing

Marthijn Laterveer

Nicole:

Dag Marthijn, waarom organiseren jullie deze week?

Marthijn:

Deze week is bedoeld zodat mensen met verschillende rollen en functies binnen de verpleeghuiszorg elkaar kunnen ontmoeten en inspireren.

Marthijn:

Zodat zij elkaar kunnen versterken bij het realiseren van de gemeenschappelijke droom van de beweging. 

Nicole:

Hoe ziet die droom eruit?

Marthijn:

Simpelweg dat ieder mens van waarde is en van betekenis mag zijn in de samenleving. Ook als iemand zorg nodig heeft.

Nicole:

Die zorg komt steeds meer onder druk te staan, door personeelstekorten en lange wachtlijsten voor verpleeghuizen. Hoe kijk jij naar de toekomst van de ouderenzorg?

Marthijn:

Wij werken aan een samenleving waar ieder mens zich gezien en gehoord voelt. Waar mensen lokaal met elkaar regelen wat zij kunnen regelen. Waar de zorgorganisaties ondersteunen waar dat nodig is.

Marthijn:

Inmiddels zijn er diverse bewegingen ‘radicale vernieuwing’ gestart. Steeds is het doel de relatie tussen mensen die zorg krijgen, naasten en zorgverleners centraal te stellen.

Nicole:

Hoe doen ze dat dan?

Marthijn:

Bijvoorbeeld door het kleinschalig aan te pakken en met de mensen zelf naar passende oplossingen te zoeken. Waarbij het niet draait om systemen en protocollen maar om menswaardigheid.

Nicole:

Het thema is 'Waardevol leven', wat is daar volgens jou voor nodig?

Marthijn:

Blijf kijken naar wat er voor mensen écht toe doet. Door dat consequent te doen komen we tot passende oplossingen. Niet schaarste maar de behoeften van mensen zijn het uitgangspunt.

Marthijn:

Daardoor is er ook veel dat we niét meer hoeven te doen.

Nicole:

Dat klinkt goed.

Marthijn:

Zeker. En dan komt er ook tijd en geld vrij voor wat er werkelijk toe doet. Voorwaarde is dat de lokale gemeenschap (mee)beslist hoe we zorg en ondersteuning organiseren.

Nicole:

Kun je een concreet voorbeeld noemen?

Marthijn:

Vandaag bespreken we hoe Carintreggeland de dubbele controle bij medicijnverstrekking heeft afgeschaft. Medewerkers gaven aan daar last van te hebben, bewoners merkten dat medewerkers minder tijd voor hen hadden.

Marthijn:

Nu is er meer tijd, minder frustratie en  het aantal incidenten is niet toegenomen. Een mooi voorbeeld.

De Week van de Radicale Vernieuwing vindt online en op locatie plaats van 7 t/m 11 november. Het programma bevat inspirerende praktijkvoorbeelden, interactieve sessies over actuele uitdagingen, verdiepende gesprekken en concrete informatie & tips en tools waar je de volgende dag mee verder kunt. Ook is er ruimte om informeel uit te wisselen en contacten op te doen.