Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Werken Nieuws leestijd 1 min

Vakbonden en werkgevers lanceren regeling met interventies rondom duurzame inzetbaarheid

Hoe houden we medewerkers ondanks de werkdruk gemotiveerd en gezond?

Link gekopieerd naar klembord

Vakbonden en werkgevers lanceren regeling met interventies rondom duurzame inzetbaarheid keyvisual

Over Morgen

Zorgmedewerkers zijn de sleutel tot verandering in de ouderenzorg. Daarom zijn vakbonden en werkgeversbranches in de verpleging, verzorging en thuiszorg Over Morgen gestart. Het stimuleren van duurzame inzetbaarheid is een van de speerpunten. Vandaag lanceert het programma een regeling waarmee zorgorganisaties aanbevolen interventies kosteloos kunnen inzetten in de eigen organisatie.

Investeren in duurzame inzetbaarheid is noodzakelijk in de sector. Voor de gewenste structurele verbreding en versnelling, bieden we een regeling om dit te stimuleren. In de regeling worden aanbevolen interventies kosteloos aangeboden, met behulp van cofinanciering vanuit de Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden (MDIEU) van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.   

Over de regeling

Met de regeling Duurzame inzetbaarheid worden zorgorganisaties in de sector ondersteund om medewerkers gemotiveerd en gezond hun werk te laten doen. Vanaf vandaag is de regeling beschikbaar voor organisaties die vallen onder de CAO VVT. Zij kunnen interventies kiezen ter waarde van 20.000 – 60.000 euro, afhankelijk van het aantal medewerkers in de organisatie. De interventies worden op maat gemaakt; geen organisatie of situatie is immers hetzelfde. Het gaat om de juiste collega in de juiste omgeving en met het juiste instrument. Maar ook het juiste thema, zoals het ontwerp van werk, zelfmanagement, HR of leiderschapsstijl.

Hoe het werkt

De zorgorganisatie vult een korte, informatieve scan in of uploadt een eigen, recente scan rondom duurzame inzetbaarheid. Op basis hiervan ontvangen zij een op maat gesneden advies over de geschikte interventies voor de eigen organisatie. Met deze aanbevelingen kan de organisatie uit het aanbod een interventiepartner kiezen. Met de interventiepartner worden vervolgens maatwerkafspraken gemaakt. Bekostiging en (financiële) afwikkeling worden geregeld vanuit het programma. Meer weten of direct aanmelden? Ga naar www.vvtwerktaanmorgen.nl.

De scan geeft inzicht in hoe medewerkers hun werk beleven en welke interventies binnen een organisatie passen

Trudy Prins \

voorzitter van de cao-onderhandelingsdelegatie bij ActiZ

Samen veranderen

Eerder deze week verscheen een artikel van Zorgvisie over het programma Over Morgen en deze regeling. ‘Het thema duurzame inzetbaarheid kwam tot nu toe niet goed tot zijn recht tijdens cao-onderhandelingen’, vertelt Trudy Prins, bestuurder bij De Rijnhoven en voorzitter van de cao-onderhandelingsdelegatie bij ActiZ. Bert de Haas, FNV-bestuurder, voegt daaraan toe: ‘Waar vakbonden tijdens cao-onderhandelingen vooral bij de arbeidsvoorwaarden betrokken zijn, werken we met werkgevers nu ook samen rond de inhoud.’

‘De scan geeft inzicht in hoe medewerkers hun werk beleven en welke interventies binnen een organisatie passen’, vertelt Prins aan Zorgvisie. ‘Als veel zorgorganisaties de scan invullen, kan op bredere schaal in kaart worden gebracht waar de gemiddelde problematiek en effectiviteit van maatregelen zit.’ Naast de inzet op duurzame inzetbaarheid, wordt ook het gesprek gestart tussen zorgorganisaties en professionals over de zorg van morgen. Daarvoor is het platform www.vvtwerktaanmorgen.nl gelanceerd. Om die dialoog op gang te brengen, wordt onder meer gewerkt aan een theatervoorstelling. ‘Daarin worden medewerkers, bestuurders en managers geprikkeld om na afloop in gesprek te gaan hoe zij gezamenlijk de zorg kunnen veranderen’, aldus de Haas aan Zorgvisie.

Leiderschapsprogramma Over morgen

Hoe geef je als bestuurder of directeur leiding aan de transformatie van de verpleging, verzorging en thuiszorg? Werkgevers en vakbonden in de VVT-sector organiseren samen met de wetenschappers en kunstenaars van De Theaterloods in Radio Kootwijk een programma voor leiders binnen de VVT; Over Morgen. Over nieuw leiderschap. Over de gamechangers van de zorg voor morgen. Over out of the box denken. Over vandaag.

Op donderdag 17 november 2022 van 16.00 tot ca 21.00 uur word je geïnspireerd, uitgedaagd en in gesprek gebracht over jouw rol, jouw uitdaging als bestuurder of directeur in de komende tijd. Meer informatie en de volledige uitnodiging vind je hier. Aanmelden kan via deze link met persoonlijke code: OverMorgen1711

VVT werkt aan morgen

Het programma ‘De VVT werkt aan morgen’ is een initiatief van A+O VVT, een samenwerkingsverband van werkgeversorganisaties ActiZ en Zorgthuisnl en vakbonden FNV, CNV, Nu ’91 en FBZ. Het programma wordt medegefinancierd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vanuit de subsidie Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden (MDIEU). Onder de noemer ‘Over Morgen’ bundelt het programma campagnes, interventies, activiteiten, initiatieven en inzichten op landelijk, regionaal en lokaal niveau. Daarbij sluit het aan bij de reeds gelanceerde publieksaanpak Praat vandaag over morgen, waarmee ActiZ het gesprek in de samenleving is gestart. Om de dialoog in de sector aan te jagen, wordt onder meer gewerkt aan een theatervoorstelling en een campagne gericht op zorgprofessionals. In het programma worden ook het Tijdspaarfonds en de Regeling Vervroeg uittreden verder uitgewerkt.