Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Nieuws leestijd 1 min

Vaccinatie volop onderweg, nu thuiszorgmedewerkers nog

Link gekopieerd naar klembord

Vaccinatie volop onderweg, nu thuiszorgmedewerkers nog keyvisual

Eerst bewoners gevaccineerd BrabantZorg - foto: Rob Gieling

Maandag 18 januari zijn de eerste verpleeghuisbewoners gevaccineerd. En vanaf morgen wordt dit op brede schaal verder uitgerold. In totaal wonen er 120.000 mensen in verpleeghuizen. De verwachting is dat alle bewoners begin maart gevaccineerd zijn met zowel een eerste als een herhalingsprik. Voor meer dan 200.000 verpleeghuismedewerkers is inmiddels een afspraak gemaakt en ruim 77.000 hiervan hebben de eerste vaccinatie al gekregen. ActiZ branchevereniging van zorgorganisaties constateert dat voor een deel van de ouderenzorg de vaccinatie dus volop onderweg is, nu de thuiszorgmedewerkers nog.

Urgentie wijk net zo groot

'Dat het vaccineren in alle verpleeghuizen nu is gestart is van levensbelang’, stelt ActiZ bestuurslid Conny Helder, 'maar voor de wijk is de urgentie net zo groot. Ook hier moet zo snel mogelijk gestart worden met de vaccinatie van de zorgmedewerkers die zo’n 2 miljoen kwetsbare ouderen thuis ondersteunen. Met de mutatie van het virus kan vaccinatie van de wijkverpleegkundige medewerkers niet langer wachten. Zij werken dagelijks bij vele ouderen en chronisch zieken. Bovendien zijn zij onmisbaar, zeker als er onvoldoende ruimte is in de ziekenhuizen door de vele besmettingen.  

De vaccinatie van deze circa 170.000 zorgmedewerkers in de wijkverpleging en wmo-ondersteuning staat gepland vanaf 8 februari afhankelijk van de komst van het vaccin van AstraZeneca. Dat moet in elk geval doorgaan maar ActiZ pleit voor verdere versnelling. De zorg thuis staat onder zware druk omdat het landelijke ziekteverzuim nog altijd stijgt en omdat zorgmedewerkers op andere plekken zoals covid-afdelingen, verpleeghuizen of het ziekenhuis moeten bijspringen. ‘Als deze medewerkers zijn gevaccineerd, dan zullen hun kwetsbare cliënten ook minder risico lopen. Bovendien zal het ziekteverzuim afnemen’.

 

(Foto: Rob Gieling, eerste vaccinatie bewoners BrabantZorg)