Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Innoveren Nieuws leestijd 1 min

Nieuwe aflevering podcast Over Morgen: ‘Technologisch kan er zoveel, als je maar de verbinding met de praktijk weet te maken’

Link gekopieerd naar klembord

Nieuwe aflevering podcast Over Morgen: ‘Technologisch kan er zoveel, als je maar de verbinding met de praktijk weet te maken’ keyvisual

Podcast Over Morgen

ActiZ en Fundis praten verder over de toekomst van de ouderenzorg in nieuwe afleveringen van de podcast Over Morgen. In eerdere afleveringen sprak podcasthost Jeroen Westermann met innovatiespecialisten, millennials, zestigers en (zorg)bestuurders over de uitdagingen van de zorg voor morgen en de mogelijke oplossingen. Zijn conclusies? Samenwerken, innoveren en verbinden, daar draait het om. Maar hoe doe je dat? Daarover gaat Jeroen in gesprek in het vervolg van de podcast Over Morgen. Aflevering 5 is nu te beluisteren.

Nederlanders blijken niet vaak over ouder worden te praten. Maar in deze podcast gelukkig wel. Met de podcast Over Morgen proberen we verwachtingen over ouder worden bespreekbaar te maken. Vanuit verschillende perspectieven worden inzichten geboden en oplossingen geschetst voor de zorg van morgen. Wat betekent het voor de samenleving als er straks meer ouderen, dan jongeren zijn? Waar wonen we, en met wie? En welke rol speel technologie? Daarover zijn we nog lang niet uitgepraat.

Menno en Marieke over morgen

In aflevering 5 spreken we Menno Gravemaker en Marieke Kodde over innovatie in de zorg. Menno (29) is de oprichter van MoMo Medical, dat een bedsensor ontwikkelde voor het verpleeghuis. Marieke (41) werkt als business developer bij InnovationQuarter en is daar verantwoordelijk voor het begeleiden van innovatieprocessen, onder meer  in de zorg. Maar wanneer is iets eigenlijk een innovatie? Menno en Marieke zijn het er roerend over eens: alleen als het waarde toevoegt in de praktijk, kun je iets een innovatie noemen. Marieke: ‘Technologisch kan er zoveel, als je maar de verbinding weet te maken met de mensen die het gaan gebruiken. Dan merk je dat er een heleboel dingen, die we in ons dagelijks werk doen, heel goed ondersteund kunnen worden met innovatieve oplossingen.’

In de podcastaflevering vertelt Menno over zijn bedsensor en wat het zorgprofessionals, maar ook cliënten oplevert. En we horen Marieke, die ons meeneemt in de wereld van innovatie binnen en buiten de zorg. Wat kunnen we leren van de tuinbouw? En hoe veranderde voor Menno een avond in de kroeg naar nachtdiensten in het verpleeghuis?

Achtergrond

Menno en Marieke zijn beiden alumnus van de TU Delft. Marieke volgde de opleiding Industrieel Ontwerpen, Menno studeerde Electricial Engineering. Bij de TU Delft was er in het niet in het bijzonder aandacht voor de ouderenzorg, maar wel voor ondernemen, vertelt Menno. ‘Dat heeft mij ondersteund om de stap te zetten en MoMo Medical op te richten’. Menno’s inspiratie voor MoMo Medical? Zijn oma.

Mijn oma is absoluut een inspiratiebron voor mij geweest. Ze zat al een tijdje in het verpleeghuis en heeft ook als één van de eerste de bedsensor getest.

Menno Gravemaker \

oprichter MoMo Medical

Voor Marieke waren de eerste afleveringen van de podcast Over Morgen een inspiratie om zelf ook na te denken over de toekomst. ‘De zorg in Nederland is al heel erg goed, de kunst is om elkaar op te blijven zoeken en verbinding te maken tussen alle kennis en kunde die we rijk zijn’. Maar het gaat ook om je eigen invulling van ouder worden. Marieke merkte dat er eigenlijk pas wordt nagedacht over ouder worden, als er een zorgvraag komt. Het zette haar aan om het gesprek over morgen met haar moeder te voeren. ‘Wat geeft mij kwaliteit van leven, hoe wil ik oud worden en wat zijn de mogelijkheden? Dat gesprek wil je aangaan met elkaar.’

In de volgende aflevering schuiven twee nieuwe gasten op het Over Morgen-bankje aan. Jeroen onderzoekt met hen hoe je jongere en oudere generaties met elkaar verbindt. Hoe zorgen we samen voor morgen? Dat hoor je in aflevering 6 van de podcast Over Morgen.

Meer weten over de ActiZ campagne 'Praat vandaag over morgen'?