Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Nieuws leestijd 1 min

Eerste geleerde lessen aanpak coronacrisis verpleeghuizen

Link gekopieerd naar klembord

Eerste geleerde lessen aanpak coronacrisis verpleeghuizen keyvisual

Zorgmedewerkers in beschermende kleding

Welke eerste lessen vallen er te trekken uit de aanpak van de uitbraak van het coronavirus voor de zorg voor ouderen? Met die insteek bundelden beroepsverenigingen Verenso en VenVN en brancheverenigingen ActiZ en Zorgthuisnl hun ervaringen. Wat kunnen we ervan leren voor de zorg in verpleeghuizen, kleinschalige woonvormen en de wijkverpleging en wat is daarvoor nodig?

Aandacht en maatwerk

Er is gekozen voor een top 5 aan lessen, die gepaard gaan met adviezen en vragen aan de minister van Volksgezondheid. In een brief zijn deze lessen gedeeld met het ministerie van VWS en de Tweede Kamer.

Belangrijke adviezen gaan bijvoorbeeld over maatwerk voor de bezoekregeling in verpleeghuizen bij een eventuele tweede golf en over het zorgen voor samenwerking tussen care en cure, zowel op landelijk als op regionaal niveau.

Belangrijke randvoorwaarden als voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen, tests en de aanwezigheid van regionale prevalentie cijfers worden ook genoemd.

De vijf belangrijkste leerpunten

 • Les 1: Zorg ervoor dat de verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen niet meer achteraan staan bij de verdeling van persoonlijke beschermende middelen (PBM) en toegang tot tests.
   
 • Les 2: De verpleeghuiszorg, verzorging en thuiszorg zijn integrale onderdelen van de gezondheidszorg. De care-sector kan en mag niet los gezien worden van de cure, ook niet in crisis.
   
 • Les 3: Zowel kwaliteit van leven als veiligheid hebben prioriteit. Zorg dat de randvoorwaarden hiervoor zijn geregeld, zodat zorgprofessionals beide kunnen garanderen.
   
 • Les 4: Beperkende maatregelen zijn maatwerk. Luister naar zorgprofessionals en zorgorganisaties!
   
 • Les 5: Faciliteer en stimuleer meer kennis van infectiepreventie.

Brief

Lees de brief met de geleerde lessen en aanbevelingen aan de Tweede Kamer en minister Hugo de Jonge van VWS.