Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Nieuws leestijd 1 min

In de media: waarom wordt de zorg vermeden deze verkiezingen?

Verschillende media laten zich afgelopen weekend hierover uit.

Link gekopieerd naar klembord

In de media: waarom wordt de zorg vermeden deze verkiezingen? keyvisual

Wijkverpleging voor de deur

De gezondheidszorg gaat Nederland aan het hart. Vrijwel elke peiling laat zien dat het onderwerp op nummer 1 staat van de thema's die kiezers belangrijk vinden. Toch wordt het grotendeels vermeden door politieke partijen en hun partijprogramma's. ActiZ sprak hier haar zorgen over uit in onder meer de officiële reactie op de verkiezingsprogramma's. ActiZ-voorzitter Anneke Westerlaken licht hierin toe: ‘De vergrijzende samenleving vraagt om lef en scherpe keuzes, verkiezingsprogramma's bieden die niet.’ Afgelopen weekend was er veel aandacht voor het ontbreken van dit belangrijke vraagstuk bij zowel NOS als NRC.

'Zorg = cruciaal voor de kiezer, gemeden door de politicus'

Zo luidt zaterdag 4 november de kop bij de NOS. De zorg is dichtbij. Iedereen heeft er in zijn dagelijkse leven mee te maken. Wat echter opvalt is dat het in de politieke campagnes nauwelijks gaat over de keuzes die nodig zijn om de zorg toegankelijk te houden. Hoe kan dat? Op nos.nl staat een uitgebreide (data) analyse over hoe dit komt en hoe de vergrijzing afgelopen decennia een steeds groter onderwerp is geworden.

Miriam Haagh, bestuurder bij Brabantzorg, lichtte op dezelfde dag in de opening van NOS-journaal het als volgt toe: 'De zorg komt nauwelijks naar voren. Dus ik vraag me af of iedereen zich bewust is van de urgentie om hier iets aan te doen.'

Een realistisch verhaal over de vergrijzing en hoe we als samenleving de uitdagingen gaan tackelen, ontbreekt

Anneke Westerlaken \

ActiZ-voorzitter

Ook besteedt NOS dezelfde zaterdag aandacht aan de reactie van ActiZ-voorzitter Anneke Westerlaken op de verkiezingsprogramma's. Haar boodschap was dat de politieke partijen in de verkiezingscampagne niet het eerlijke verhaal vertellen over de vergrijzing. Westerlaken: 'Een realistisch verhaal over de vergrijzing en hoe we als samenleving de uitdagingen gaan tackelen, ontbreekt'.

NRC: Zorg lijkt wel een taboe-onderwerp in verkiezingstijd

In NRC wordt er ingezoomd op de reden waarom 'het echte verhaal' in politiek Den Haag wordt vermeden. 'Politici hebben het liever over nieuwe ontwikkelingen waar ze iets positiefs kunnen betekenen dan over onderwerpen waar ze geld moeten weghalen. Maar bij ouderenzorg gaat het alleen om verslechtering', vertelt Xander Koolman van de VU in Amsterdam. 'Als we de zorg hetzelfde willen houden als nu gaan we failliet. Er is eigenlijk brede consensus in de politiek dat dat niet houdbaar is. Maar als je dat als enige partij roept, gaat een kiezer naar een andere partij.'

Met 'verschraling van de zorg maak je je niet populair', zegt ook Ruben van Gaalen van het CBS, 'Het klinkt niet sympathiek, mensen gaan er niet voor op de banken staan. Logisch: we gunnen ouderen het beste.' De lastige boodschap voor die burger luidt: er is veel meer informele zorg nodig, op grote schaal. 'Fitte ouderen die nog bij de pinken zijn zullen veel meer voor kwetsbare ouderen moeten gaan zorgen', zegt Xander Koolman.

ActiZ en verkiezingen: vergrijzing komt nauwelijks voor

ActiZ wil de kiezer bewust maken van de urgentie om de zorg anders te organiseren. Maar ook van het feit dat dit vraag nog grotendeels ontbreekt in de verkiezingsprogramma's. Daarom heeft ActiZ een uitgebreide analyse gemaakt van de partijprogramma's en geeft Westerlaken haar duiding: 'Het woord ‘vergrijzing’ bijvoorbeeld– in relatie tot de zorg – wordt slechts door 8 van de 14 grootste politieke partijen genoemd in hun programma, en meestal niet vaker dan 1 keer.'

Daarom doet ActiZ ook een oproep aan de kiezer om tijdens deze verkiezingen (en wellicht pas in het stemhokje) te denken aan de toekomst van de zorg. Weet je nog niet wat welke partij zegt over de zorg? Maak dan gebruik van het Zorgkieskompas. Deze is mede door ActiZ ontwikkeld om iedereen te helpen bij een weloverwogen keuze voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Meer weten over de verkiezingen?

De collectie Verkiezingen bundelt in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november relevante informatie omtrent politieke partijen, hun standpunten en actueel nieuws.