Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Appen met
Innoveren leestijd 1 min

'Datagedreven werken draagt bij aan meer efficiëntie, betere kwaliteit en meer persoonsgerichte zorg'

Link gekopieerd naar klembord

'Datagedreven werken draagt bij aan meer efficiëntie, betere kwaliteit en meer persoonsgerichte zorg' keyvisual

Datagedreven werken

Vilans heeft een inspirerend position paper gemaakt over datagedreven werken in de zorg en ondersteuning. Ook zijn zij een co-creatietraject gestart met 6 leden van ActiZ om te werken aan een visie op en draagvlak voor datagedreven werken. Wij appen hierover met Bellis van den Berg, Senior adviseur meten en monitoren bij Vilans.

Ruben Mascini

Communicatieadviseur ActiZ

Ruben Mascini

Bellis van den Berg

Expert monitoring en impact Vilans

Bellis van den Berg

Ruben

Hi Bellis, ik hoorde dat jullie een mooi paper hebben gemaakt over datagedreven werken. Wordt het paper goed ontvangen?

Bellis

Ha Ruben, ja het paper wordt zeker goed ontvangen, vooral door beleidsmedewerkers en bestuurders! Ze vinden het paper concreet en waardevol, omdat het duidelijk uitlegt wat datagedreven werken inhoudt, welke voordelen het biedt en wat ervoor nodig is.

Ruben

Klinkt goed! 😀 Kan je eens vertellen wat datagedreven werken eigenlijk precies inhoudt? 

Bellis

Datagedreven werken betekent het gebruik van data-inzichten (zoals registraties, metingen en technologische data) voor besluitvorming en voor leren en verbeteren.

Bellis

En het helpt bij het begrijpen van processen, het voorspellen van gebeurtenissen en het nemen van beter onderbouwde beslissingen.

Ruben

Oké, en wat is het voornaamste voordeel ervan voor organisaties? 

Bellis

Het grote voordeel zit ‘m vooral in het beter onderbouwen van beslissingen of het meer methodisch en onderbouwd verbeteren. Dit kan op allerlei vlakken: het kan gaan om het optimaliseren van de zorg door het gebruik van data uit het ECD of om het anticiperen op personeelsverloop door analyse van HR-data.

Ruben

Oké en waar moet ik dan aan denken?

Bellis

Nou dit kan op allerlei vlakken: het kan gaan om het optimaliseren van de zorg door het gebruik van data uit het ECD of om het anticiperen op personeelsverloop door analyse van HR-data.

Bellis

Algemeen gezegd kan datagedreven werken bijdragen aan meer efficiëntie, betere kwaliteit van zorg en meer persoonsgerichte zorg.

Ruben

Klinkt interessant! En hoe motiveren jullie bestuurders, beleidsmedewerkers en adviseurs om hiermee aan de slag te gaan?

Bellis

We hebben het paper gebruikt om concrete voorbeelden te geven en de voordelen van datagedreven werken te laten zien. Ook erkennen we de complexiteit ervan, en dat wordt positief ontvangen door medewerkers die zich in dezelfde situatie bevinden😀

Ruben

Dat klinkt als een mooie praktische manier om aan de slag te gaan met datagedreven werken!

Ruben

Nu zijn jullie onlangs ook gestart met 6 van onze leden met een traject voor visievorming rondom datagedreven werken. Wat zie jij op dit moment bij onze leden op dit thema? En merk je al verschil?

Bellis

Veel zorgorganisaties beseffen dat het benutten van data-inzichten essentieel is voor complexe beslissingen en het efficiënter inrichten van de zorg.

Ruben

En hebben zij daar ook de IT-infrastructuur voor?

Bellis

Veel wel! We merken echter dat organisaties nog op zoek zijn naar de volgende stap. Ze hebben behoefte aan kennis, tijd en middelen, en ze willen leren van elkaar.

Ruben

Nou ik ben benieuwd hoe zij zich verder gaan ontwikkelen!

Bellis

Ik ook! Hopelijk kan het position paper daar in ieder geval bij helpen💡

Position Paper

Kennisorganisatie Vilans wil bestuurders, beleidsmedewerkers en adviseurs aanmoedigen om met elkaar in gesprek te gaan over de mogelijke impact van datagedreven werken binnen hun eigen organisaties en de vereisten daarvoor. Lees hier meer.

Meer weten?

ActiZ zit samen met o.a. Vilans in een samenwerkingsverband rondom datagedreven werken. Lees hier meer over wat we gezamenlijk doen op het gebied van datagedreven werken.