Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Nieuws leestijd 1 min

Coronavaccinatie: op termijn weer een iets normaler leven in en buiten het verpleeghuis

Link gekopieerd naar klembord

Coronavaccinatie: op termijn weer een iets normaler leven in en buiten het verpleeghuis keyvisual

Corona vaccin

ActiZ vindt dat we met elkaar het coronavirus onder controle moeten krijgen, als we willen dat iedereen, jong en oud, zo gezond en veilig mogelijk kan leven. “Als veel mensen beschermd zijn door het vaccin kan het leven in het verpleeghuis en daarbuiten op termijn weer iets normaler worden”, zegt Conny Helder, bestuurslid van ActiZ.

Iedereen kan hieraan een belangrijke bijdrage leveren door zich te laten vaccineren. Zorgmedewerkers in verpleeghuizen, de gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning komen als eerste in aanmerking om zich te laten vaccineren. Het goed informeren en faciliteren van medewerkers zorgt dat mensen een weloverwogen keuze kunnen maken.

Maak het laagdrempelig 

ActiZ adviseert om vaccinatie zo laagdrempelig mogelijk te maken voor zorgmedewerkers. Het is wel aan te raden om medewerkers zoveel mogelijk buiten roostertijd te laten vaccineren. Dit om de continuïteit van zorg te waarborgen en om medewerkers in de gelegenheid te stellen het op hun eigen tijdstip en in overleg met hun teamleden te kunnen doen.  

Werkgevers kunnen aanbieden de tijd die de werknemer nodig heeft voor vaccinatie en de gemaakte reiskosten te vergoeden.  

Weloverwogen keuze 

Vaccineren is een vrije keuze. Werkgevers mogen wel weten dat een medewerker zich laat vaccineren, maar mogen dit niet registreren volgens de AVG. Op grond van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is onder meer het verzamelen, vastleggen, opvragen, raadplegen en gebruiken van gegevens over de gezondheid in beginsel verboden.  

Hieronder vindt u gerelateerde artikelen over Covid-19: