Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Nieuws leestijd 1 min

ActiZ in landelijke media over financiële situatie zorgorganisaties

Een korte terugblik van de mediaoptredens van afgelopen week

Link gekopieerd naar klembord

ActiZ in landelijke media over financiële situatie zorgorganisaties keyvisual

Anneke Westerlaken bij Op1 in kader

Afgelopen week verscheen ActiZ verschillende keren in de landelijke media om de financiële zorgen van zorgorganisaties toe te lichten. De financiële situatie voor verpleeghuisorganisaties dreigt namelijk onhoudbaar te worden als gevolg van een opeenstapeling van maatregelen. Hoge inflatie, hoge huren en energiekosten en druk op de loonkosten. In dit artikel een kort mediaoverzicht.

Het Financieele Dagblad en De Telegraaf

In het Financieel Dagblad (FD) wordt begin van de week stilgestaan bij de financiële problemen als de bezuinigen worden doorgevoerd. ‘Dat zou kunnen leiden tot forse bezuinigingen en zelfs ontslag van schaars personeel. De krapte komt extra hard aan, omdat de vraag naar ouderenzorg door de vergrijzing alleen maar toeneemt, en de sector voor grote veranderingen staat’, aldus de krant. Ouderenzorginstellingen hebben volgend jaar gemiddeld zo'n 6% minder te besteden. Dat hakt erin in een sector waar de marges doorgaans rond de 2% zitten. ‘We komen collectief in de rode cijfers terecht’, licht Mireille de Wee namens ActiZ in de krant toe.

Op de voorpagina van De Telegraaf wordt namens ActiZ verteld dat verpleeghuisorganisaties best begrijpen dat er iets moet gebeuren om het zorgstelsel betaalbaar te houden met deze vergrijzing. Daar werken ze ook graag aan mee. ‘Maar daarvoor is wel een onderbouwd, goed plan nodig. Niet dat wat er nu ligt: een inhoudsloze, pure bezuinigingsopgave’, aldus ActiZ-bestuurder Mireille de Wee.

Optredens landelijke televisie

Naar aanleiding van beide artikelen heeft ActiZ de zorgen ook toegelicht op landelijke televisie. Bij actualiteitenprogramma EenVandaag vertelt ActiZ-voorzitter Anneke Westerlaken over hoe belangrijk het is om je goed voor te bereiden op ouder worden, nu de ouderenzorg voor zoveel uitdagingen staat. Maar hierin is het wel cruciaal dat de overheid de ouderzorg financieel ondersteunt en toekomstperspectief geeft.

Al deze onderwerpen kwamen samen in talkshow Op1 op woensdagavond 5 juli 2023. Westerlaken zat aan tafel met Carin Geamers en verpleegkundige Jennifer Bergkamp om kritiek te uiten over de plannen van het (demissionair) kabinet. De politiek heeft veel te lang geen beleid gemaakt voor de ouderenzorg. Het woord ‘vergrijzing’ kwam bijvoorbeeld niet eens in het regeerakkoord voor. Wat ActiZ betreft moet de toekomst van de ouderenzorg de hoogte prioriteit krijgen.

De zorg moet anders en dat moeten we met de hele samenleving doen. Maar dat is geen reden voor het kabinet om de zorg (én de samenleving) hierin niet te steunen. We hebben elkaar, de samenleving én politiek Den Haag, nodig om dit grote maatschappelijke probleem aan te pakken.