Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Wonen Werken Nieuws leestijd 1 min

Sneller op weg naar een duurzame ouderenzorg

Publicatie ‘Een duurzame toekomst is een gezonde toekomst’ laat veel goede duurzame initiatieven in de ouderenzorg zien, maar versnelling is nodig

Link gekopieerd naar klembord

Sneller op weg naar een duurzame ouderenzorg keyvisual

Oudere dame tussen de bloemen

De opwarming van de aarde en de ontwikkelingen van de klimaatcrisis gaan sneller dan gedacht. Alle zorgorganisaties moeten hun bijdrage leveren om onze samenleving duurzaam te maken en de zorg te vergroenen. Er zijn al vele voorbeelden van zorgorganisaties die hard werken aan het behalen van de Klimaatdoelen. De publicatie ‘Een duurzame toekomst is een gezonde toekomst’ laat verschillende van deze duurzame initiatieven in de ouderenzorg zien.

De ene organisatie investeert bewust in verduurzaming van het zorgvastgoed door CO2-reductie en de energietransitie, denk aan isolatie, zonnepanelen en warmtepompen. De andere zorgorganisatie richt zich op een groene en gezonde leefomgeving, lokale inkoop en gezonde voeding.

Cover publicatie Een duurzame toekomst is een gezonde toekomst

Een duurzame toekomst is een gezonde toekomst

De publicatie 'Een duurzame toekomst is een gezonde toekomst' laat zien dat er al veel gebeurt en dat is mooi en hard nodig. Met 21 voorbeelden van zorgorganisaties uit het hele land, ingedeeld in vier verschillende categorieën, willen we je inspireren en enthousiasmeren om ook aan de slag te gaan met duurzaamheid in je organisatie.

Aanjagen van actie

Verduurzaming is geen gemakkelijke klus. Het vraagt om investeringen én het maken van keuzes over de uitvoering van duurzame maatregelen. De stevige verduurzamingsopgave vraagt om versnelling. ActiZ probeert leden zo veel mogelijk te ondersteunen om de versnelling als sector (verder) in te zetten. 

Bestuurlijk lef is nodig

Volgens Marcel van Woensel, zorgbestuurder bij Van Neynsel en lid van de ActiZ-kerngroep Wonen en Zorg, is naast versnelling ook bestuurlijk lef nodig, 'want er is nog een berg werk te verzetten'. Tijdens het Rondetafel-diner Verduurzaming Zorgvastgoed van Achmea sprak Van Woensel samen met 40 zorgbestuurders specifiek over de uitdagingen bij het verduurzamen van vastgoed. Voor alle zorginstellingen betekent dit een financiële en organisatorische uitdaging. Dat weet Van Woensel maar al te goed, maar hij ziet ook dat we geen andere keuze meer hebben. Want: ‘De stapjes die we zetten gaan niet snel genoeg. We moeten van ‘wat leuk dat u een energieneutraal gebouwd hebt’ naar ‘waarom heeft u geen energieneutraal gebouw?’ Dat is de uitdaging voor de komende tijd.’

Lokaal voedsel

Een van de voorbeelden in de publicatie is het Groene Verpleeghuis op Texel, een initiatief van zorgorganisatie Omring. Het Groene Verpleeghuis wordt een volledig duurzaam en gezonde woonzorglocatie: het groenste verpleeghuis van Nederland. Samen met MVO Nederland maakte Omring een plan om samen te werken met lokale boeren voor de voedselvoorziening voor het verpleeghuis. Door deze samenwerking hoeft het voedsel geen grote afstanden af te leggen en de boer is verzekerd van een afzetmarkt. Hierdoor zijn investeringen in duurzaamheid niet meer zo risicovol. In deze radio-uitzending van het programma Smaakmakers op NPO Radio 1 vertelt Frido Kraanen, bestuurder bij Omring en initiatiefnemer, hier meer over.

Mijn ActiZ

Voor leden van ActiZ

In de Kennisbank op Mijn ActiZ vind je meer informatie over duurzaamheid in de ouderenzorg.