Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Vernieuwers
Innoveren leestijd 1 min

Datagedreven Zorg in de Praktijk: Het Bewonersoverzicht van Oktober

Link gekopieerd naar klembord

Datagedreven Zorg in de Praktijk: Het Bewonersoverzicht van Oktober keyvisual

bewonersoverzicht

Het gebruik van data en technologie is van cruciaal belang om de zorg te optimaliseren en te verbeteren. Ouderenzorgorganisatie Oktober heeft dit goed begrepen en is een van de voorlopers op het gebied van datagedreven zorg in Nederland. Door in te zetten op Business Intelligence Analysis (BIA) en PowerBI van Microsoft, zijn ze in staat om waardevolle inzichten te verkrijgen uit de enorme hoeveelheid beschikbare gegevens.

Het nieuwe bewonersoverzicht van Oktober is een prachtig voorbeeld van hoe digitale transformatie de zorg kan ondersteunen. ‘Het idee voor het overzicht ontstond doordat zorgcollega's aangaven veel tijd kwijt te zijn aan het lezen van zorgleefplannen, behandelplannen en rapportages,’ vertelt Lieke Copal, adviseur BI bij Oktober. ‘Ook flexmedewerkers die bijvoorbeeld niet zo vaak op een afdeling werken zijn veel tijd kwijt met het opzoeken van cliëntgegevens. Hierdoor ontstond de behoefte aan een beknopt en samenhangend overzicht. Door nauw in gesprek te blijven met onze zorgcollega’s en hun behoeften te begrijpen, is stap voor stap het bewonersoverzicht ontstaan.’

‘Ook flexmedewerkers die bijvoorbeeld niet zo vaak op een afdeling werken zijn veel tijd kwijt met het opzoeken van cliëntgegevens. Hierdoor ontstond de behoefte aan een beknopt en samenhangend overzicht'

Lieke Copal \

Adviseur BI bij Oktober

In het bewonersoverzicht wordt gebruikgemaakt van data uit Caress (cliëntendossier), Ysis (behandeladviezen) en IQM (alarmeringen). Alle informatie wordt samengebracht in een overzicht. Via Artificial Intelligence (kunstmatige intelligentie) wordt het sentiment van de bewoner en de ontwikkeling daarvan in de afgelopen dagen in een overzichtelijke grafiek weergegeven. Lieke benadrukt dat het overzicht ontwikkeld is om te voldoen aan de wensen van collega's en om continu te blijven verbeteren. ‘Als er morgen bij wijze van spreken een vraag binnenkomt, kunnen we direct kijken of we hier in het overzicht iets mee kunnen. Door bestaande data in bestaande applicaties aan elkaar te koppelen, kun je veel waarde toevoegen voor collega’s en bewoners. Hiervoor is het wel belangrijk om ‘outside the box’ te denken,’ aldus Lieke Copal.

Leidinggeven aan digitale transformatie

Benieuwd naar het hele artikel  van Oktober of wil je meer lezen over leidinggeven aan digitale transformatie? Lees, kijk en luister mee in de inspirerende tweede editie van het e-magazine: 'Leidinggeven aan de digitale transformatie'. 

Tijdswinst en meer overzicht

Het bewonersoverzicht zorgt voor tijdswinst en meer overzicht voor de zorgcollega’s. Ook past het overzicht goed in de beweging ‘Van Zorg naar Leven’ die Oktober maakt. Met ‘Van Zorg naar Leven’ wordt bedoeld dat het alledaagse leven van de bewoner of cliënt centraal staat en niet de zorgwerkzaamheden. Het draait niet langer om wat het beste voor iemand is vanuit een medisch perspectief, maar om mee te gaan in de beleving en wensen van ouderen. In het bewonersoverzicht wordt in één oogopslag duidelijk hoe iemand in zijn vel zit. De informatie focust zowel op sentiment als op meetwaarden.

Jasmien, een sociaal agoog werkzaam op een psychogeriatrische afdeling bij Merefelt (een huis van Oktober), deelt haar positieve ervaring met het overzicht. ‘Voorheen moest ik voor elke bewoner verschillende programma's openen om alle relevante informatie te verzamelen, wat soms wel een uur in beslag nam. Dankzij het bewonersoverzicht kan ik nu binnen slechts 10 minuten alle benodigde gegevens inzien. Bovendien biedt het overzicht de mogelijkheid om in detail te kijken als ik meer informatie nodig heb. Dit maakt mijn werk een stuk makkelijker en stelt me in staat om efficiënter en effectiever te werken.’

Oproep aan politiek: Pak regie op gegevensuitwisseling en digitalisering in de zorg

Het bewonersoverzicht van Oktober is  een mooi voorbeeld hoe het gebruik van data kan helpen om zorgmedewerkers te ondersteunen of te ontlasten, zodat zij meer tijd te kunnen besteden aan cliënten. ActiZ is van mening dat de overheid een actievere rol moet nemen bij de totstandkoming van de digitale zorginfrastructuur en de bijbehorende standaarden die nodig zijn om zowel burgers als zorgmedewerkers op het juiste moment bij de juiste data te brengen. Meer weten over wat er staat in de verkiezingsprogramma’s over hoe de zorg wordt gedigitaliseerd? Klik dan hieronder.