Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Werken Nieuws leestijd 1 min

Onafhankelijke onderzoeken bevestigen: financiële situatie ouderenzorg is onhoudbaar

Link gekopieerd naar klembord

Onafhankelijke onderzoeken bevestigen: financiële situatie ouderenzorg is onhoudbaar keyvisual

Landelijke Actiedag Ouderenzorg

Accountantsbureau BDO en advies- en consultancybureau EY publiceerden deze week rapporten waaruit opnieuw blijkt dat de financiële situatie in de ouderenzorg onhoudbaar is. 2022 was een slecht financieel jaar, en de vooruitzichten voor 2023 zijn nog slechter. Volgens beide bureaus is de situatie dermate alarmerend dat code rood dreigt. Precies hierom protesteerden zorgmedewerkers en -organisaties vandaag in Den Haag tijdens de Landelijke Actiedag Ouderenzorg.

Actiedag in Den Haag

Het is niet voor niks dat ongeveer duizend zorgmedewerkers, vrijwilligers en mantelzorgers vandaag protesteerden in Den Haag tijdens de Landelijke Actiedag voor de Ouderzorg. De actiedag vindt plaats op initiatief van de Noord Nederlandse Coöperatie van Zorgorganisaties. Directeur Roeli Mossel was duidelijk: ‘Ja, wij zijn bereid om mee te gaan in vernieuwing en verandering van de ouderenzorg. Dat moet ook. Maar niet met kortingen en bezuinigingen.’ Ze overhandigde een petitie met ruim 33.000 handtekeningen aan demissionair minister Conny Helder (Langdurige Zorg). ‘We moeten ons op de toekomst voorbereiden’, was de boodschap van de minister. ‘Het moet anders en kan ook anders, maar als ik jullie hoor gaat het té snel. Daar moeten we iets mee.’

Naast de minister waren enkele politici aanwezig zoals Mohammed Mohandis (GroenLinks/PvdA), Nicki Pouw-Verweij en Caroline van der Plas (BBB) en Lilian Marijnissen (SP). Volgens Marijnissen moeten we het werk in de ouderenzorg niet minder aantrekkelijk maken door te bezuinigen, maar juist aantrekkelijker maken door te investeren. ‘Deze bezuinigingen zijn asociaal en ik schaam me dat jullie hier moeten staan. Onze inzet: de bezuinigingen in de ouderenzorg gaan van tafel,’ aldus Marijnissen.

Zorgen terecht

Zorgorganisaties hebben al langer grote zorgen over de forse besparingen als gevolg van het kabinetsbeleid (terwijl de impact van dit beleid nog niet duidelijk is) en het inkoopbeleid van zorgkantoren. Het heeft er onder andere toe geleid dat meer dan 250 ouderenzorgorganisaties een kort geding hebben aangespannen tegen zorgkantoren. De sector wil er alles aan doen om de zorg toekomstbestendig te houden, maar door de druk op de kosten en alle bezuinigingen vanuit de overheid wordt hen dit bijna onmogelijk gemaakt. ActiZ riep de politiek en VWS al meerdere malen op om snel passende maatregelen te nemen om een financiële ramp in de ouderenzorg te voorkomen. Deze week zijn er twee afzonderlijke rapporten verschenen die de grote zorgen in de sector bevestigen.

Code rood niet ver weg

Accountskantoor BDO publiceerde 4 september haar Benchmark Ouderenzorg 2023. Hiervoor analyseerde BDO jaarverslagen over 2022 van 789 Nederlandse organisaties in de ouderenzorg en voorziet dat de financiële situatie onhoudbaar wordt. Dat kan ten koste gaan van de kwaliteit van de zorg, en faillissementen zijn niet uitgesloten. Het inkoopbeleid van de zorgkantoren, waar op 10 oktober het kort geding voor dient, zorgt volgens BDO voor extra financiële onzekerheid. BDO pleit voor acuut ingrijpen vanuit de overheid.
Want in plaats van te zorgen voor een lastenverlichting, bezuinigt het kabinet fors op de ouderenzorg, zo schrijft de NOS in haar bericht over het BDO-rapport.

Advies- en consultancybureau EY publiceerde haar jaarlijkse Barometer Nederlandse Gezondheidszorg. Ook dat onderzoek laat zien dat het financieel niet goed gaat met de Nederlandse zorgsector. Met name in de langdurige zorg is de financiële situatie slecht. Bovendien zijn de vooruitzichten somber. 'Het ziet er echt anders uit dan andere jaren', zegt EY-partner Rob Leensen in een artikel op NOS.nl. 'We zagen het vorig jaar al aankomen, toen waren het nog donkere wolken en nu zijn die omgeslagen in noodweer.'

Manifest Brabantse zorgorganisaties: 'Zie de ouderenzorg niet over het hoofd'

In het geweld van uitdagingen voor onze samenleving mag de ouderenzorg niet over het hoofd gezien worden. Dat is in het kort de pleidooi van bestuurders Jos Adriaans (Thebe) en Miranda de Vries (Zorggroep Elde Maasduinen). Samen met alle andere Brabantse zorgorganisaties stuurden zij recent een manifest naar de politiek. Want de zorgen bij ouderenzorgorganisaties zijn groot. Jos Adriaans, bestuurder bij Thebe en Miranda de Vries, bestuurder bij Zorggroep Elde Maasduinen, vertellen over het waarom van dit manifest.
Lees het artikel

Bekijk hieronder de uitzending van EenVandaag terug (1 september 2023), waarin ActiZ-voorzitter Anneke Westerlaken vertelt over het controversieel verklaren in de langdurige zorg.