Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Nieuws leestijd 1 min

Nationaal Gespreksmoment op 30 oktober

Praat je mee op de Dag van de Zorg voor Morgen?

Link gekopieerd naar klembord

Nationaal Gespreksmoment op 30 oktober keyvisual

Nationaal Gespreksmoment

Op 30 oktober is het de Dag van de Zorg voor Morgen. Dit jaar roepen we deze dag uit tot Nationaal Gespreksmoment. Daarmee willen we zoveel mogelijk mensen aanmoedigen om in gesprek te gaan met hun naasten over ouder worden. Dit gesprek is nodig omdat de ouderenzorg de komende jaren, mede door de vergrijzing, voor grote uitdagingen staat. Goede zorg voor ouderen is niet alleen een verantwoordelijkheid van zorgorganisaties en hun medewerkers, maar van de hele maatschappij. ActiZ-voorzitter Anneke Westerlaken: 'Wat vinden we belangrijk voor later? Wat kunnen we daar zelf in doen? En wat kun je voor elkaar betekenen? Ik nodig daarom iedereen uit om op 30 oktober in gesprek te gaan.'

Voorbereid op je oude dag

'De helft van de Nederlanders spreekt niet met anderen over de eigen oude dag en de organisatie daarvan, zoals geschikte woning en verzorging. Dat moet anders", stelt Anneke Westerlaken, voorzitter van branchevereniging ActiZ. Ouder worden is een onderwerp waar we te weinig stil bij staan. 'De uitdagingen in de zorg zijn groot; we hebben te maken met een groot arbeidsmarkt vraagstuk en de dubbele vergrijzing. Dit vraagt iets van ons allemaal. Wat vinden we belangrijk voor later? Wat kunnen we daar zelf in doen? En wat kun je voor elkaar betekenen? Ik nodig daarom iedereen uit om op 30 oktober in gesprek te gaan.'

In gesprek op station Utrecht Centraal

We vragen online aandacht voor het Nationaal Gespreksmoment, maar gaan ook live met mensen in gesprek. Op woensdag 25 oktober en vrijdag 27 oktober tussen 11:00 uur en 16:00 uur staat een campagneteam op station Utrecht Centraal om met zoveel mogelijk reizigers in gesprek te gaan. Zij kunnen ter plekke kosteloos een kaartje versturen naar een naaste om in gesprek te gaan over ouder worden.

Help jij mee om de boodschap te verspreiden? 

Meerdere (zorg)organisaties in Nederland besteden aandacht aan deze dag. Dit doen zij bijvoorbeeld door verhalen en video’s te delen om extra aandacht te creëren voor de uitdagingen én oplossingen in de ouderenzorg.

We roepen iedereen op om via de speciaal ontwikkelde toolkit aandacht te genereren voor het Nationaal Gespreksmoment op 30 oktober. De toolkit is hieronder te downloaden en gemakkelijk te verspreiden via eigen (social media) platformen en websites. De toolkit bestaat uit korte video’s, afbeeldingen, begeleidende captions en hashtags die je naar eigen inzicht kan gebruiken. 

Praat vandaag over morgen

Het Nationaal Gespreksmoment is een initiatief vanuit de publieksaanpak Praat vandaag over morgen. Hiermee betrekt ActiZ heel Nederland bij de toekomst van de ouderenzorg. We roepen iedereen in Nederland op om het gesprek aan te gaan. 

Ga naar de website van Praat vandaag over morgen voor voorbeelden, inspiratie en tips om het gesprek te voeren.