Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Werken Wonen Nieuws leestijd 1 min

‘Houd je aan de coronamaatregelen, we mogen nog niet verslappen’

Oproep ActiZ om mee te helpen besmettingen te laten dalen

Link gekopieerd naar klembord

‘Houd je aan de coronamaatregelen, we mogen nog niet verslappen’ keyvisual

Zorgmedewerkers in beschermende kleding

Net als in de rest van Nederland, loopt ook het aantal besmettingen onder ouderen op. ActiZ branchevereniging van zorgorganisaties maakt zich zorgen over de gestaag toenemende aantallen besmettingen in Nederland. ‘Die hebben namelijk ook impact op bewoners in verpleeghuizen, cliënten thuis en zorgmedewerkers’. ActiZ bestuurslid Conny Helder: ‘We roepen mensen op zich aan de maatregelen te houden die voor iedereen mogelijk zijn: dus was je handen, houd afstand waar mogelijk, blijf thuis bij klachten en laat je testen’.

Druk nog altijd hoog

De druk op zorgmedewerkers in de zorg thuis en het verpleeghuis is al sinds de start van de coronacrisis ongekend hoog. ‘Nog altijd kampen we met een hoog ziekteverzuim onder zorgmedewerkers en kost het veel moeite om de zorg te organiseren’, geeft Helder aan. ‘Ook verpleeghuizen zien een toename van het aantal besmettingen. En hoewel het hoopvol is dat het verloop van de ziekte dankzij de vaccinaties vaak beter is, blijft de impact van een besmetting voor iemand en iemands omgeving groot.’ ActiZ wil graag snel van de overheid weten of de bescherming van de vaccins afneemt en advies over een herhaalvaccinatie voor ouderen en voor medewerkers.

Doe wat je zelf kunt doen: ‘Ga niet op bezoek in het verpleeghuis als je symptomen hebt die kunnen wijzen op corona, laat je testen bij klachten, was vaak je handen en houd afstand als dat kan

Conny Helder \

bestuurslid ActiZ

Maatregelen weer ingevoerd

Met hulp van de handreiking bezoek en sociaal contact in coronatijd nemen zorgorganisaties weer maatregelen die passen bij de lokale situatie. Ze houden daarbij rekening met zaken als de besmettings- en vaccinatiegraad in de regio en de ruimte die het gebouw biedt. Denk aan het weer instellen van een mondkapjesplicht of beperking van bezoekersaantallen. Ook worden er op sommige plekken weer tijdelijke afdelingen voor covid-patiënten ingericht om ziekenhuizen te ontlasten.

‘We mogen nog niet verslappen’, geeft Helder aan. ‘We willen absoluut niet in een situatie komen waarin risico’s voor bewoners van verpleeghuizen te groot worden en de druk op zorgmedewerkers daar en in de wijk nog hoger wordt dan die al is. Een bezoekverbod zullen verpleeghuizen zeker niet meer instellen, maar we willen ook niet dat dergelijke maatregelen opnieuw noodzakelijk worden.’ Om dit virus het hoofd te bieden is hulp van iedereen nodig. ‘Doe wat je zelf kunt doen’, zegt Helder daarom: ‘Ga niet op bezoek in het verpleeghuis als je symptomen hebt die kunnen wijzen op corona, laat je testen bij klachten, was vaak je handen en houd afstand als dat kan. We weten dat dat helpt verspreiding tegen te gaan. Help mee!’

Ongemerkt van coronacrisis naar ouderencrisis

De coronacrisis trekt een zware wissel op de zorg voor ouderen. Zorgmedewerkers in de wijk en in het verpleeghuis stonden in de frontlinie en moeten werken onder hele zware omstandigheden. Het tekort aan beschermingsmiddelen en testen heeft er bij iedereen in de sector hard in gehakt. Tegelijkertijd bleek de coronacrisis een voorbode hoe moeilijk het is om zorg voor ouderen te organiseren wanneer de vraag naar zorg harder stijgt dan er medewerkers zijn. Precies wat nu ook gaande is.

Landelijke rapporten waarschuwen al lange tijd voor de grote vergrijzing van Nederland en de gevolgen ervan voor de samenleving en de zorg. Dertien landelijke vertegenwoordigers van ouderen, patiënten en cliënten, mantelzorgers, werknemers, zorgprofessionals en zorgorganisaties ontwikkelden daarom tien uitgangspunten voor toekomstbestendige ouderenzorg. Het nieuwe kabinet moet de vergrijzing als haar belangrijkste prioriteit zien en erop acteren.