Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Innoveren Nieuws leestijd 1 min

Altijd de juiste cliëntinformatie: unieke samenwerking ActiZ en Nuts om gegevensuitwisseling te verbeteren

Link gekopieerd naar klembord

Altijd de juiste cliëntinformatie: unieke samenwerking ActiZ en Nuts om gegevensuitwisseling te verbeteren keyvisual

Tekenmoment intentieverklaring

ActiZ en Nuts slaan de handen ineen en ontwikkelen de aankomende twee jaar minstens vier toepassingen voor integrale netwerkzorg. Deze samenwerking, om databeschikbaarheid te realiseren, is essentieel om de zorg voor ouderen en chronisch zieken toekomstbestendig te organiseren en zorgprofessionals, cliënten en mantelzorgers en zorgorganisaties te ondersteunen. ActiZ is de branchevereniging van zorgorganisaties in de zorg voor ouderen en chronisch zieken. Binnen de stichting Nuts werken softwareleveranciers samen zodat softwareapplicaties in de zorg kunnen communiceren.

Integrale samenwerking in netwerken, waarbij cliënten en naasten actief betrokken zijn, geeft meer ruimte voor zorgprofessionals om cliënten te helpen en minder versnippering van informatie.

Stappen naar een gedistribueerd netwerk

In de afgelopen jaren zijn er stappen gezet om elektronische cliëntendossiers (ECD's) en andere applicaties te verbinden tot een gedistribueerd netwerk. De Nuts-community heeft hierbij gebruikgemaakt van open (internationale) standaarden, specificaties en open-source software. Hoewel vooruitgang is geboekt, blijft het gebruik van bepaalde toepassingen zoals eOverdracht, Avond, Nacht en Weekendzorg (ANW-zorg) en samenwerking rond iemands cliëntendossier tussen de huisarts en wijkverpleging in de praktijk achter. ActiZ en de Nuts-community hebben daarom onlangs een aanpak uitgewerkt om de ontwikkeling, implementatie en het gebruik van toepassingen op Nuts te versnellen.

Minstens vier toepassingen in twee jaar

Na het succes van de ANW-week in september, waarbij softwareleveranciers en zorgprofessionals samenwerkten aan praktijkoplossingen rond zorginformatie in avond- nacht- of weekend,  ondertekenen ActiZ, Stichting Nuts en de leveranciers uit de Nuts-community vandaag een intentieverklaring om binnen twee jaar minstens vier toepassingen te ontwikkelen. De toepassingen moeten dagelijks en met plezier worden gebruikt door zorgprofessionals, cliënten en hun naasten ter bevordering van integrale netwerkzorg. Aline Poolen, bestuurslid van ActiZ, vertelt hoe deze toepassingen worden ontwikkeld: ‘Ontwikkelaars en architecten uit de Nuts-community gaan direct in dialoog met zorgverleners van leden van ActiZ, zodat praktische oplossingen aansluiten bij de dagelijkse praktijk.’

Voor leveranciers leidt dit ook tot efficiënter werken vertelt Thomas Ferguson, directeur van ICT-leverancier Gerimedica en bestuurder bij stichting Nuts: ‘Onze rol als leveranciers is het ondersteunen van specifieke situaties met praktische oplossingen zodat zorgverleners effectief kunnen samenwerken. Door stapsgewijze implementatie in dialoog met de praktijk, versnellen we de ontwikkeling.’

‘Ontwikkelaars en architecten uit de Nuts-community gaan direct in dialoog met zorgverleners van leden van ActiZ, zodat praktische oplossingen aansluiten bij de dagelijkse praktijk.’

Aline Poolen, bestuurder ZorgAccent en bestuurslid van ActiZ \

Effectieve implementatie

Ter ondersteuning van deze samenwerking hebben ActiZ en Nuts een flexibele structuur ingericht. Hierin werken ze samen op bestuurlijk, technisch en uitvoerend niveau. ICT-leveranciers zijn in directe dialoog met de praktijk en werken stap voor stap samen aan de ontwikkeling. De bestuurders van ActiZ en Stichting Nuts zorgen ervoor dat deze ontwikkelingen aansluiten op landelijke initiatieven zoals het Integraal Zorgakkoord en Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg, wat bijdraagt aan de Nationale visie en strategie op het gezondheidsinformatiestelsel.

Over Stichting Nuts

Nuts ontwikkelt en beheert een voorziening die het delen van zorg-gerelateerde informatie over het Internet mogelijk maakt op een vertrouwelijke, veilige en toegankelijke manier. Met als doel om digitale samenwerking in de gehele zorg te faciliteren — en zo de zorg te verbeteren. Op dit moment zijn er 19 verschillende softwareleveranciers aangesloten bij Nuts.