Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Strategie Webinar

Op weg naar informatieveilig gedrag

Een aanpak voor gedragsverandering

Kopieer de link
Link gekopieerd naar klembord
laptop werken

Wat doe je als er in jouw organisatie informatieveiligheidsrisico’s zijn door menselijk gedrag? Precies! Je stroopt de mouwen op en gaat direct aan de slag met voorlichting en training. Je wilt dat de medewerkers zich bewust zijn van de risico’s en informatieveiligheid helpen vergroten. Maar is dat de beste manier om aan de slag te gaan met het bewerkstelligen van informatieveilig gedrag?

Zorgorganisaties worden zich steeds meer bewust van risico’s zoals phishingmails en datalekken. Veel zorgorganisaties wapenen zich hiertegen door actief te werken aan het voldoen aan de NEN 7510 en de AVG. Naast de technische beveiliging, is ook het gedrag van medewerkers belangrijk. Die spelen namelijk een cruciale rol in het veilig houden van gegevens. Dat is dan ook de reden waarom organisaties vaak investeren in bewustwordingsprogramma’s en communicatiecampagnes. Bewustwording alléén is echter niet voldoende. Weten is namelijk nog geen doen. Om de risico’s rondom informatieveiligheid te verkleinen, is het nodig om in te zoomen op het gedrag.

Op basis van inzichten uit de praktijk en wetenschap ontwikkelde het project Informatieveilig gedrag in de Zorg een gestructureerde aanpak om gedragsverandering te bewerkstelligen. Deze aanpak is nu te vinden in de wegwijzer ‘Aan de slag met informatieveilig gedrag’.

In dit webinar vertellen gedragsdeskundigen van dit project de kern van de aanpak, hoe je een gedragsanalyse doet en hoe je tot effectieve interventies komt. Daarbij komen zowel theorie als voorbeelden uit de praktijk aan bod. In dit webinar ga je gezamenlijk aan de slag met het oefenen van een gedragsanalyse en het koppelen van passende interventies hieraan. Na dit webinar heb je inzicht en handvatten om in jouw organisatie aan de slag te gaan met informatieveilig gedrag.

 

  • Wanneer: dinsdag 5 oktober 15.30 – 17.00 uur
  • Waar: Online via Teams
  • Voor wie: ActiZ en VGN leden. Voor diegenen die verantwoordelijk zijn voor informatieveiligheid zoals CISO’s, ICT-managers, FG-functionarissen en andere informatieveiligheidsprofessionals.

Nu al meer weten?

Heb je vragen hebben over de Wegwijzer of meer in het algemeen over informatieveilig gedrag in de zorg? Dan kun je terecht bij het wekelijkse Open spreekuur voor je persoonlijke Eerste Hulp Bij Informatieveiligheid (EHBI). Tijdens dit online-spreekuur in Teams zijn twee experts beschikbaar om al je vragen te beantwoorden over de wegwijzer en het werken met gedrag.

Kijk op de LinkedIn-pagina van Informatieveilig gedrag in de Zorg  voor de wegwijzer, tips en algemene informatie. Ook vind je daar de actuele dagen en tijdstippen van de komende spreekuren en de vraag van de week.

De Wegwijzer is een projectmatige aanpak specifiek voor de zorg die je in zes stappen  leidt naar informatieveilig gedrag en voorziet in tips, voorbeelden en handige formats om tot maatwerk oplossingen te komen. Zo heb je een handvat om de opgaven rondom informatieveiligheid en privacy voor jouw organisatie vorm te geven. Download direct je eigen Wegwijzer vanaf LinkedIn

De wegwijzer is een project van de BoZ  (Brancheorganisaties Zorg), een samenwerkingsverband van zorgbranches waarbij ActiZ is aangesloten.