Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Financieren Nieuws leestijd 1 min

Noordelijke ouderenzorginstellingen roepen 5 september uit tot Landelijke Actiedag Ouderenzorg

Link gekopieerd naar klembord

Noordelijke ouderenzorginstellingen roepen 5 september uit tot Landelijke Actiedag Ouderenzorg keyvisual

Aanbieding petitie

Een grote groep Noordelijke ouderenzorginstellingen heeft 5 september uitgeroepen tot Landelijke Actiedag Ouderenzorg. Zij willen dat de Tweede Kamer de financiële kortingen voor de ouderenzorg terugdraait. Het aftreden van het kabinet biedt niet direct een oplossing: de kortingen zijn al verwerkt in de plannen voor 2024. Volgens de organisaties moet de Tweede Kamer daarom in actie komen bij de besprekingen over de Rijksbegroting voor volgend jaar.

Om te laten zien hoe groot de zorgen zijn, hebben ze een online petitie opgestart. Op dinsdag 5 september 2023, als de Tweede Kamer voor het eerst vergadert na het zomerreces, reist een grote groep medewerkers uit de ouderenzorg af naar Den Haag om de petitie te overhandigen. Ze roepen iedereen op om zich aan te sluiten bij deze Landelijke Actiedag Ouderenzorg. De online petitie blijft tot die tijd in de lucht om zoveel mogelijk steunbetuigingen te kunnen verzamelen.

Bezoek aan de Tweede Kamer op 4 juli

De Noorderlijke ouderenzorgorganisaties kwamen de laatste weken veelvuldig in actie om aandacht te vragen voor de financiële problemen in de ouderenzorg. Begin juni stuurden ze een brandbrief aan minister Helder van Langdurige Zorg en Sport. Daarop volgend startten ze de online petitie. Inmiddels zijn er ruim 15.000 handtekeningen verzameld. De tussenstand van de petitie werd op 4 juli overhandigd aan de nagenoeg volledige vaste Kamercommissie van VWS. De overhandiging vond buiten plaats, waar Kamerleden met de medewerkers in gesprek gingen over de precaire situatie waar veel ouderenzorginstellingen mee te maken hebben.
 

Nog geen oplossing

Daarna ging het gezelschap naar het ministerie van VWS, waar zij de petitie aanboden aan minister Helder van Langdurige Zorg en Sport. Daarbij werd de afspraak gemaakt om contact te houden. Een dag later bezocht een delegatie van VWS het Noorden. In twee afzonderlijke bijeenkomsten gingen ambtenaren van het ministerie in gesprek met bestuurders van VVT-instellingen in Groningen, Drenthe en Friesland. Het was een goed gesprek, maar er blijven grote verschillen van inzicht over het tempo waarin de financiële kortingen worden doorgevoerd. Concrete oplossingen zijn niet geboden en ook niet in zicht. Alle reden voor een landelijke actiedag op 5 september volgens de zorgorganisaties.