topmoment Zwementie Romi Tweebeeke

Voorzichtig loopt meneer Govers, ondersteund door links zijn vrouw en rechts een jonge HBO-V studente op zijn slippers langs het zwembad. Alle drie in zwemkleding. Zoon Erik loopt vrolijk achter hen aan. “Zwemmen geeft vrijheid en ontspanning,” zegt hij over het maandelijks bezoek aan het zwembad met zijn ouders. Het gezin Govers behoort tot de enthousiaste deelnemers aan het project Zwementie. “Mijn moeder deelt weer iets met mijn vader, dit is een van de weinige dingen die ze echt samen kunnen doen.  Mijn vader heeft plezier. Zijn wereld krimpt toch al door Alzheimer, en hier worden zijn fysieke beperkingen minder benadrukt. En hij krijgt extra aandacht, dat is voor hem ook fijn.”

 

Wellness

Na de familie Govers volgen de andere zwemmers: mensen met dementie en jongeren die hen, als vrijwilligers, ondersteunen. Ouderen en jongeren zijn bij elkaar gebracht door stichting Zwementie, een initiatief van Peter Bakens en Peter Hop. Peter Bakens zegt over het begin van het project, drie jaar geleden: “Ik zat toen bij het lectoraat psychogeriatrie aan de Haagse Hogeschool en las een inspectierapport over bewegen in de langdurige zorg. Dat sprak me enorm aan, daar wilde ik iets mee doen. Een activiteit waarin ik echt het verschil kon maken voor mensen met dementie. Mijn insteek was heel bewust: we starten bij ‘wellness’. Dus geen vooraf bedacht bewegingsprogramma of fysiotherapie, maar in de basis gaat het om plezier en ontspanning. Met een aantal verpleeghuizen en een groep studenten van de verpleegkunde opleiding gingen we van start in het zwembad in Den Haag.” Het initiatief is inmiddels uitgegroeid tot de stichting Zwementie.

 

Jongerenproject

Vanaf het begin liet Peter Bakens zich adviseren door zijn zwemmaatje Peter Hop. Peter Hop is nu directeur van de stichting. Hop: “Het is niet moeilijk om te bedenken dat bewegen belangrijk is. Maar hoe organiseer je het? Mijn idee is dat je dat voor elkaar krijgt als je onderwijs en jongeren verbindt aan het project. Het is nadrukkelijk ook een jongerenproject. Er is een goede verbinding nodig met het beroepsonderwijs en de ouderenzorg. Het gaat ook om beeldvorming van ouderen en ouderenzorg en die verbinding is de sleutel om het programma te verduurzamen.”

 

Doorschieten

Naast de verpleeghuizen en de Haagse Hogeschool is ook het gemeentelijk zwembad een belangrijke én enthousiaste partner. Alle betrokkenen, van gemeente tot verpleeghuizen en de studenten, zouden graag het project willen uitbreiden met meer deelnemers en vaker zwemmen. Peter Hop waarschuwt echter voor een te snelle uitbreiding: “Het project heeft de neiging door te schieten, want vrijwilligers vind je wel. Maar de doelstelling is om óók jongeren erbij te betrekken. Dat is bijzonder en vraagt aandacht. Want jongeren worden opgegeten door stages en ziekenhuizen.”

 

Mantelzorgers ondersteunen

De eerste uitbreiding was die van verpleeghuisbewoners naar mensen die thuis wonen. Dat heeft praktische redenen, vertelt Hop. “We zagen dat mensen met zware dementie een moeilijke doelgroep is. Daarom zijn we gaan uitbouwen naar de thuiswonende mensen met dementie. Daar zit ook een financieel kantje aan: de gemeente wil vooral de thuiswonenden steunen. En er is de sociaal-maatschappelijke kant: we willen ook de mantelzorgers ondersteunen.”

 

Dat dat werkt, bewijzen niet alleen de ontspannen gezichten van de ouderen in het zwembad. Mevrouw Govers, mantelzorger voor haar man zegt heel tevreden: “Hij kan wel eens mopperig zijn en moeilijk doen, maar als ik zeg: we gaan zwemmen, dan gaat hij altijd mee. Hij verheugt zich er iedere keer op. En hij slaapt er goed op.” Zoon Eric voegt toe: “Het is een win-win-win situatie: zwementie is goed voor mensen met dementie, voor de mantelzorgers en de jongeren.”

 

Tweet dit!: http://bit.ly/zwemdementie Zwementie project Den Haag: Zwemplezier voor mensen met dementie. #zorg #ouderen #top

 

Meer topmomenten