tuktuk_polaroid_2

“De tuktuks kwamen voor mij precies op het goede moment. Ik kon geen auto meer rijden en het lopen ging slechter, juist toen ik voor allerlei vooronderzoeken af en aan naar het ziekenhuis moest”, zegt mevrouw Dunweg (84 jaar), gebruikster van het eerste uur en onbenoemd ambassadeur van Argos Mobiel.

Tuktuk
Het wagenpark van Argos Mobiel bestaat uit 6 elektrische iYYO’s in Vlaardingen en 6 in Schiedam. Ze worden door hun uiterlijk tuktuks genoemd, naar het Thaise vervoermiddel, maar ze rijden op elektra zonder het karakteristieke geluid.

Voor korte ritjes
Karin Hersbach, de initiator van dit project, kreeg ruim 3 jaar geleden bij haar aantreden bij Argos Zorggroep als manager Services de opdracht een innovatief idee te ontwikkelen om ouderen te ondersteunen zo lang mogelijk zelfstandig te blijven. “Ik merkte als ik onze locaties bezocht dat bij veel ouderen behoefte was aan laagdrempelig vervoer, speciaal voor korte ritjes. Bijvoorbeeld voor een ritje naar de markt, naar een vriendin of voor een boodschap.

Naar vaste baan
Ik kwam in contact met DAM Nederland. Zij exploiteren duurzame wagentjes als antwoord op lokale mobiliteitsproblemen. Het gaat uitsluitend om hele korte ritjes, deze vormen geen bedreiging voor de reguliere taxidiensten. Hun chauffeurs hebben een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze krijgen een opleidingstraject met baangarantie in de vervoersbranche, horeca of schoonmaak. Het leek me fantastisch om dit concept voor ouderen in te zetten.

 
Hamdi, de hoofdchauffeur uit Vlaardingen, is ook begonnen vanuit de bijstand en heeft nu een vaste baan als coördinator. We wilden geen ingewikkelde procedure, hij neemt zelf alle telefoontjes aan, inmiddels meer dan 100 per dag. Dat worden er wel een beetje veel, dus we kijken nu hoe we dat moeten oplossen. En hij stuurt de andere chauffeurs aan. In Schiedam hebben we ook zo’n coördinator.”

 
Mevrouw Dunweg zegt: “Je moet wel eens een kwartiertje wachten, maar dat vind ik echt geen probleem. Ik ben zo blij dat deze oplossing er is! Ik heb wel eens gezegd, waarom rijdt hij niet op de zondag, ik wil graag naar de kerk, maar durf de regiotaxi niet te nemen, want je kunt daar echt niet van de tijden op aan.”  

Maatschappelijk rendement
Karin Hersbach: “Argos Mobiel levert een enorm maatschappelijk rendement op: je haalt mensen uit de bijstand én je biedt ouderen een kans op een rijker sociaal leven en een grotere zelfredzaamheid. We zijn nu druk bezig om samen met de gemeentes structurele afspraken te maken. Dat is een uitdaging, want het raakt veel verschillende portefeuilles, zoals werk en inkomen, verkeer en vervoer, de Wmo en ouderenbeleid en het is best en klus om het integrale plaatje te laten zien.

Grotere zelfredzaamheid
We zijn begonnen met twee wagentjes in Vlaardingen via het Fonds Sluyterman Van Loo en omdat Argos Zorggroep het ook een mooi en nuttig initiatief vond, deden zij er nog eens twee wagentjes bij. Later konden we samen met gemeente Vlaardingen nog twee wagens toevoegen en zijn we met gemeente Schiedam met Argos Mobiel Schiedam gestart. We zitten nu op meer dan 4000 passagiers per maand en de gemiddelde leeftijd is 77 jaar. In Schiedam ligt de gemiddelde leeftijd iets lager, omdat daar naast het bevorderen van de mobiliteit van ouderen, het versterken van het openbaar vervoer een doelstelling is. De vraag is groot en we hopen dat we kunnen uitbreiden. Dat is een flinke uitdaging in tijden van bezuiniging. Maar zelfredzaamheid van ouderen is natuurlijk een belangrijk item en vooral daar zien we kansen."

 

Meer topmomenten