Opplakdeur_polaroid2

De opplakdeur

Soms heeft een simpel idee een grote impact. Zoals de opplakdeur. De opplakdeur ontstond tijdens het afstudeerproject met de titel 'Thuisgevoel' van kunstenares Marieke van Diepen. Een deursticker met de afbeelding van een bestaande voordeur, die een anonieme deur in een verzorgingshuis persoonlijk maakt en daardoor de bewoner een groter thuisgevoel geeft. Samen met consultant Rahzeb Choudhury ontwikkelde zij dit idee tot het project ‘True Doors’.

 

Om het project bekendheid te geven, schreven ze in het voorjaar van 2014 een wedstrijd uit. De hoofdprijs bestond uit gratis deurstickers voor een hele afdeling in een verzorgingshuis Rahzeb: "Dat werkte. We merkten uit de vele reacties dat mensen echt geïnspireerd raakten". De Weidevogelhof in Pijnacker was de gelukkige winnaar en eind oktober hebben Marieke en Rahzeb daar in twee dagen tijd 20 deuren beplakt.

 

Van lelijke stoel naar eigen deur

Monique Holtkamp, assistent teammanager bij De Weidevogelhof, heeft iedereen binnen de Weidevogel vanaf het begin enthousiast gemaakt voor dit project. Zij ziet ook dat het werkt: "Een dementerende bewoonster had een hele lelijke stoel voor haar deur staan, daarmee kon ze haar kamer terugvinden. Maar die heeft ze niet meer nodig nu ze haar eigen deur heeft. En het is zo mooi om te zien hoe blij een meneer uit Curaçao is met zijn eigen oude voordeur, die door familie is gefotografeerd. En dan die mevrouw die een deur uit de vaste collectie gekozen heeft, eentje met graffiti. De familie was er in het begin niet blij mee, maar het was háár keuze. Het deed haar aan Picasso denken en ze is er super blij mee!"

 

Oriëntatie

Gedurende het project kregen de initiatiefnemers het idee dat mensen met beginnende dementie baat hebben bij een afbeelding van hun eigen oude voordeur. Naast de herinneringen en het thuisgevoel, kan de oude deur ook helpen bij het oriëntatie vermogen. Inmiddels hebben Rahzeb en Marieke contact gezocht met het Trimbos Instituut om een wetenschappelijk onderbouwd onderzoek te doen naar de mogelijk therapeutische effecten van de voordeuren.

 

Meer thuis

Anja Rexwinkel, locatiemanager van Weidevogelhof is razend enthousiast over wat de voordeuren doen voor haar bewoners. "Het gebruik van stickers op zich is niet nieuw. Al jaren beplakken we deuren van liften en trappenhuizen met foto's van bijvoorbeeld boekenkasten, zodat dementerende bewoners niet meer de beleving van een deur hebben en gaan zwerven. Maar het is veel vriendelijker om mensen zich gewoon meer thuis te laten voelen. Dat past ook veel beter bij de huidige opvattingen over kwaliteit. Onze eerste ervaringen zijn heel positief. We merken dat de deuren veiligheid, warmte en houvast bieden."

 

Anja Rexwinkel heeft deuren voor alle afdelingen in haar begroting van volgend jaar opgenomen. "Ik zie perspectief voor de toekomst, want het ene idee leidt tot het volgende. Zo kwam Monique op het idee van een vloerkleedsticker. Echte vloerkleden leveren teveel valgevaar op, maar fotostickers van de vloerkleden die de bewoners achter hebben moeten laten, zouden de kamers veel meer ‘thuis’ kunnen maken.”

 

Deel dit verhaal via uw sociale media: http://bit.ly/topmoment2

 

Meer topmomenten