Polaroid EetMee

“Koken moet je toch en toen ik hoorde dat je via Eet Mee! Vaste Gast iets kunt betekenen voor een oudere, was het voor mij heel eenvoudig om daar ‘ja’ tegen te zeggen”, zegt Hilleke Steenveld. Hilleke is een twintiger met een drukke baan in het onderwijs. Sinds het voorjaar komt Dirk Groeneveld een paar keer per maand bij haar eten. Ze kunnen het geweldig goed met elkaar vinden en inmiddels heeft Dirk ook al een keertje voor Hilleke gekookt. Zuurkoolstamppot met spekjes. Daarnaast zijn ze in de zomer een keertje met de auto van Hilleke naar zee geweest, een grote wens van Dirk.

 

Ontmoeting

Initiatiefnemer Annelies Kastein legt uit dat Eet Mee! Vaste Gast een spin-off is van een ander project: Eet mee! Ontmoet. Haar idee was dat mensen elkaar aan tafel op een prettige manier kunnen leren kennen. “We kwamen erachter dat er veel ouderen waren die het leuk vonden om jongeren te ontmoeten, en omgekeerd.” Vaste Gast is heel succesvol en we zijn enorm trots dat we vorig jaar de Wij-maken-Utrecht trofee hebben gewonnen!”.

Vaste Gast groeit snel. Sinds de organisatie de publiciteit zoekt via de huis-aan-huis- en ouderenblaadjes en  allerlei informatiemarkten, verspreidt hun naamsbekendheid zich als een olievlek. Steeds meer mensen melden zich aan. “Hierdoor wordt het steeds makkelijker om de juiste match tussen een eetadres en een gast te maken.” zegt Kastein. “Vanwege de groei zijn we bezig om een speciale applicatie te ontwikkelen. Leuk is dat er ook in andere gemeenten veel interesse is. Dit project kan ook heel goed elders uitgerold worden. Daar zijn we al mee bezig. ”.

“Gek genoeg is het makkelijker om aan eetadressen te komen dan aan ouderen die willen mee-eten. Die ervaren toch een drempel en denken dat zij jongeren misschien niet veel te melden hebben. Gelukkig kennen steeds meer huisartsen en buurtteams inmiddels Vaste Gast en kunnen goed uitleggen hoe leuk het voor alle partijen kan zijn.”

 

Hoe werkt het

Met iedereen wordt een intakegesprek gedaan. Daar wordt veel aandacht aan besteed, want het gaat om het tot stand brengen van een zo passend mogelijke, duurzame match. Wie ben je, wat is of was je beroep, wat zijn je hobby’s, ben je allergisch voor huisdieren, bid je voor het eten, hoe vaak wil je een eetafspraak? Dat zijn enkele van de vragen die aan de orde komen.  Als er een match is, volgt een telefoontje en als beide partijen instemmen, eten de deelnemers  twee keer bij elkaar om te zien of het klikt. Kastein: “De chemie moet aan tafel blijken en die bepaalt in feite het succes.”

 

 

 

Topmoment_samen_eten_Echt_Mooij_fotografie.web-1316

Vaste gast biedt de mogelijkheid om eenvoudig vrijwilligerswerk te doen naast een baan en de frequentie bepaal je zelf. Voor Hilleke is het ideaal: “De oproep van Stichting Eet mee! in het Stadsblad sprak me direct aan. Ik wilde wel vrijwilligerswerk doen, maar iedere week op een vaste tijd, dat lukt me gewoonweg niet. Bij Eet Mee! Vaste gast gaat het om het contact tijdens de maaltijd en daarna vertrekt de gast weer naar huis. Dat is heel goed in mijn leven in te passen.”

 

Succesverhaal

Voor Dirk en Hilleke is het in ieder geval een succesverhaal. Dirk is erg tevreden met zijn nieuwe vriendschap met Hilleke en wat zij iedere keer voor hem kookt. “Ze kookt goed, maar ik ben ook geen moeilijke eter, hoor. Als het maar geen spruitjes zijn!”.

 

Meer topmomenten