18 december 2017Zorg

GRZ: Nieuwe versie Grouper per 1 januari 2018

VECOZO verzorgt het beheer, onderhoud en de doorontwikkeling van de 'Grouper' die gebruikt wordt bij declaraties van DBC’s in onder andere de Geriatrische Revalidatiezorg. De Stichting Grouper, met daarin de branches van zorgaanbieders en zorgverzekeraars, ziet hierop toe. Na een uitgebreide testperiode brengt VECOZO per 1 januari 2018 een nieuwe versie van de Grouper live. Opdrachtgever Stichting Grouper heeft daarvoor groen licht gegeven.

In de nieuwe versie van de Grouper is de software aangepast volgens de releases RZ18a en RZ18b voor het dbc-pakket. Daarnaast is de Declaratie Grouper geschikt gemaakt voor het afleiden van onderhanden werk. De huidige Onderhandenwerk (OHW-) Grouper kan daardoor offline worden gezet. Voor een geruisloze overgang geldt een ‘freezeperiode’ van 29 december tot en met 2 januari. In deze periode worden geen OHW-bestanden verwerkt.

Release RZ18a en RZ18b

Medio 2017 kondigde de NZa de releases RZ18a en RZ18b voor het dbc-pakket aan. De groupers zijn op basis van deze releases aangepast zodat deze blijven werken volgens de wettelijke beleidsregels van de NZa. Er is onder meer een nieuwe versie van de grouper-tabellen uitgerold en een nieuw tarieftype 14 (subcategorie overige zorgproducten supplementair – add-on overige) toegevoegd. Meer inhoudelijke informatie over de releases vindt u op http://werkenmetdbcs.nza.nl/

Van twee naar één Grouper

De Declaratie Grouper is geschikt gemaakt voor het afleiden van onderhanden werk. Door achter de schermen van twee naar één grouper te gaan, worden kosten in beheer en onderhoud bespaard. Softwarepartijen en gebruikers merken niets van deze technische aanpassing. Zij kunnen op dezelfde manier OHW-bestanden blijven aanleveren en retourberichten ontvangen via de dienst ‘Groupers’ op de website van VECOZO.

Freezeperiode OHW Grouper

Voor het offline zetten van de OHW Grouper is een ‘freezeperiode’ afgesproken. Deze start op vrijdagmiddag 29 december. OHW-bestanden worden na deze datum niet meer verwerkt. Vanaf 3 januari kunt u weer bestanden aanleveren aan de OHW Grouper en ontvangt u de resultaten op de bekende wijze retour.

De ‘freezeperiode’ geldt niet voor de Declaratie Grouper; deze blijft gewoon beschikbaar voor gebruik. Ook tijdens de kerst en oud en nieuw- periode.

Meer informatie?

  • Zorgaanbieders GRZ: neemt u contact op met de NZa met inhoudelijke vragen over de nieuwe landelijke afspraken per 1 januari 2018. Met vragen over de werking van de grouper(s) kunt u bij VECOZO terecht, afdeling Support & Administratie.

Softwarepartijen: hebt u technische vragen over de werking van de grouper(s)? Neem dan contact op met de Helpdesk Softwareleveranciers van VECOZO via softwarehelpdesk@vecozo.nl

anne lee edens

Anne Lee Edens