VVT-Kwaliteit

Aan de slag met levensvragen ouderen

Oudere mensen beoordelen de zorg die ze krijgen vooral op hun relatie met zorgmedewerkers. Aandacht voor hun levensvragen hoort daar ook bij. Het Expertisenetwerk Levensvragen en Ouderen, waar ActiZ kernpartner van is, heeft met relevante partijen uit het veld gewerkt aan de ontwikkeling van de Kwaliteitsstandaard Levensvragen en deze is nu gereed.  

Lees meer over Welbevinden en Levensvragen op het Kennisplein Zorg voor Beter en bekijk het aanbod van de Trainingswinkel van het Expertisenetwerk Levensvragen en Ouderen. 

Vanuit de cliënt

Een kwaliteitsstandaard laat vanuit het perspectief van de cliënt zien wat op een bepaald gebied nodig is om goede zorg te verlenen. De Kwaliteitsstandaard Levensvragen geeft weer hoe de ouderenzorg goed kan omgaan met levensvragen van cliënten. De Kwaliteitsstandaard Levensvragen is een algemene standaard bedoeld voor ouderen met een zorgindicatie, ongeacht welke aandoening, beperking of ziekte ze hebben. De standaard is een integraal onderdeel van de zorg en overstijgt de ziekte-specifieke standaarden. 

Kwaliteitsbibliotheek

De standaard is ingediend voor opname in het Register van de Kwaliteitsbibliotheek en in het najaar is het Registerbesluit bekend. De standaard staat nu echter al openbaar en kan gebruikt worden.  

Wat levert het op?

Goed omgaan met levensvragen levert veel op.

  • Voor de cliënt
    De oudere voelt zich gezien en gehoord. Hij kan terug- en vooruitkijken naar het eigen leven en voelt zich van betekenis. 
  • Voor de medewerker
    Mensen kiezen voor werken in de zorg omdat ze contact met anderen belangrijk vinden en van betekenis willen zijn. Aandacht voor levensvragen van hun cliënt geeft ze veel voldoening. Dat vergroot hun werkplezier en vermindert het ziekteverzuim.
  • Voor de organisatie
    Tevreden cliënten en medewerkers is een belangrijke opbrengst. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat gesprekken over levensvragen met zelfstandig wonende ouderen het beroep op de (huisartsen)zorg vermindert en de zorgkosten omlaag brengt. 

Gratis e-zine Levensvragen

Wilt u op de hoogte blijven van activiteiten van het Expertisenetwerk Levensvragen en Ouderen? Meld u dan aan voor het gratis E-zine Levensvragen.

Meer weten?

Trainingswinkel van het Expertisenetwerk

Voor extra verdieping is er een aanbod van bv. “train-de-trainer en/of coaching on the job” bij de trainingswinkel van het Expertisenetwerk Levensvragen en Ouderen. Bij de trainingswinkel van het Expertisenetwerk vindt u informatie. U kunt ook contact opnemen met Alie Meyvogel, coördinator van de Trainingswinkel (T: 06-33924320, E: training@netwerklevensvragen.nl). 

Webcommunity

Het thema Welbevinden en Levensvragen op Zorg voor Beter bevat veel interessante informatie over levensvragen en zingeving. Wat is het en hoe ga je er mee om? Er staan werkvormen en filmpjes voor deskundigheidbevordering en veel praktijkervaringen over zowel aandacht voor levensvragen in intramurale zorg, zorg thuis als in welzijn.
Volg het twitter-account (@LevensvragenOud) en blijf op de hoogte van activiteiten en nieuws.
Via onze LinkedIngroep Levensvragen en Ouderen start u zelf discussies of kunt u reageren op vragen van groepsleden.