22 mei 2017Financiering, VVT Nieuws

Uitvoering tandheelkundige zorg in de Wlz gaat digitaal

Het aanvragen, machtigen en declareren van tandheelkundige zorg voor cliënten in de Wlz wordt makkelijker en sneller. Vanaf 1 juli 2017 gaat een digitaal proces de huidige papierstroom vervangen. Zorgverzekeraars Nederland en zorgkantoren hebben dat bekend gemaakt.

 

Cliënten met een ZZP met behandeling (ZZP VV 3 tot en met 10) die verblijven in zorginstelling waarmee verblijf met behandeling is gecontracteerd en geleverd ontvangen tandheelkundige zorg die boven-budgettaire wordt vergoed. Vanaf 1 juli 2017 komt er een nieuwe digitale werkwijze die de papieren gaat vervangen. Dat raakt alle betrokkenen/partijen: mondzorgprofessionals, zorgorganisaties, zorgkantoren en CAK. 

 

Zorgkantoren hebben op hun site informatie geplaatst over de wijzigingen. Een notitie over de veranderingen van de omslag van papier naar digitaal vindt u hier. In de notitie wordt de algemene term mondzorg gehanteerd. Het gaat hier echter om de tandheelkundige zorg. De dagelijkse mondzorg ligt in handen van de zorgorganisatie.

 

Voor de betreffende zorgorganisaties betekent de wijziging dat het van belang dat:

  • indien de zorgorganisatie aan een mondzorgprofessional om een behandeling verzoekt, ook doorgeeft of de cliënt daar onder de Wlz ook recht op heeft;
  • goed in het zorgplan op te nemen dat de behandeling daadwerkelijk is gegeven.
     

Dit zijn geen nieuwe zaken voor de zorgorganisatie. Afhankelijk van de situatie kan het voor de zorgorganisatie zinvol zijn aanvullende afspraken te maken met de mondzorgprofessionals. Dat geldt ook voor het verwerken van de behandelingen aan de cliënt in het zorgplan. Dat kan ook onderdeel zijn van de materiële controle door het zorgkantoor.

Herma_klein