Topmomenten

tuktuk_polaroid_ZT

In de serie topmomenten laten we voorbeelden zien van innovaties en veranderingen in de zorg.

 

Topmoment: Eet mee! Vaste gast, ouderen en jongeren samen aan tafel

“Koken moet je toch en toen ik hoorde dat je via Eet Mee! Vaste Gast iets kunt betekenen voor een oudere, was het voor mij heel eenvoudig om daar ‘ja’ tegen te zeggen”, zegt Hilleke Steenveld. Hilleke is een twintiger met een drukke baan in het onderwijs. Sinds het voorjaar komt Dirk Groeneveld een paar keer per maand bij haar eten. Ze kunnen het geweldig goed met elkaar vinden en inmiddels heeft Dirk ook al een keertje voor Hilleke gekookt. Zuurkoolstamppot met spekjes. Daarnaast zijn ze in de zomer een keertje met de auto van Hilleke naar zee geweest, een grote wens van Dirk.

Lees verder 

 

Topmoment: Au pair voor ouderen

Een au pair voor je moeder. Waarom eigenlijk niet? Harrie Dijkstra, manager bij Hof en Hiem Thuiszorg, kwam op het idee om dit te onderzoeken toen een collega verzuchtte dat hij het heel fijn zou vinden als er ’s nachts iemand bij zijn moeder zou zijn. Een soort van au pair of zo. De moeder van zijn collega was net weer thuis na een revalidatie in een verpleeghuis. Alleen. En hoewel haar kinderen haar volop ondersteunden, woonden ze niet bepaald om de hoek en konden niets doen aan het gevoel van onveiligheid ‘s nachts. Een particulier verpleegkundige was voor hen niet betaalbaar.

Lees verder

 

Topmoment: Tuktuk voor vervoer ouderen over korte afstanden

“De tuktuks kwamen voor mij precies op het goede moment. Ik kon geen auto meer rijden en het lopen ging slechter, juist toen ik voor allerlei vooronderzoeken af en aan naar het ziekenhuis moest”, zegt mevrouw Dunweg (84 jaar), gebruikster van het eerste uur en onbenoemd ambassadeur van Argos Mobiel. 

 

Karin Hersbach, de initiator van dit project, kreeg ruim 3 jaar geleden bij haar aantreden bij Argos Zorggroep als manager Services de opdracht een innovatief idee te ontwikkelen om ouderen te ondersteunen zo lang mogelijk zelfstandig te blijven.

Lees verder

 

Topmoment: Vrijdag, museumdag

Zes bewoners van woonzorgcentrum de Drie Ringen en de dochter van een van hen krijgen een rondleiding in het speelklokmuseum in Utrecht. Voor sommigen is dit een unieke gebeurtenis, anderen zijn al vaker mee geweest met een museumbezoek op een ‘museumvrijdag.’ 

“Eén keer naar het museum gaan met een groep verpleeghuisbewoners is niet heel bijzonder,” zegt René Leideritz, bestuurssecretaris van AxionContinu. “Maar wij organiseren al jarenlang iedere 14 dagen museumbezoeken voor zo’n 10 groepen uit verschillende zorgorganisaties.”

Lees verder

 

Nachtwacht geeft nachtrust aan partner van dementerende

“Het idee achter de nachtwacht is om partners van mensen met dementie met een verstoord dag- en nachtritme ‘s nachts te ondersteunen. De nachtwacht is een vrijwilliger die gewoon in de woonkamer zit en de dolende dementerende ’s nachts opvangt, een gesprek voert, een spelletje doet en hem of haar daarna weer naar bed helpt.” Dit vertelt Angelique Heerdink, projectleider van vrijwilligersorganisatie HandjeHelpen in Utrecht.

Lees verder

Mensen met dementie leven veilig en vrij in leefcirkels
Technologie en vrijwilligers geven de 48 bewoners van woonzorgcentrum Vissershaven een fijne leefomgeving via het project leefcirkels. “De leefcirkels bieden vrijheid en veiligheid door mensen met dementie op een elegante manier de goede kant op te sturen,” vat Directeur Zorg van TanteLouise-Vivensis het project samen. De bewoners, allen mensen met dementie, kunnen zich vrij bewegen in het gebouw, de tuin en, degenen die dat aan kunnen, zelfs in de wijk.

Lees verder

Zwementie: zwemplezier voor mensen met dementie
Voorzichtig loopt meneer Govers, ondersteund door links zijn vrouw en rechts een jonge HBO-V studente op zijn slippers langs het zwembad. Alle drie in zwemkleding. Zoon Erik loopt vrolijk achter hen aan. “Zwemmen geeft vrijheid en ontspanning,” zegt hij over het maandelijks bezoek aan het zwembad met zijn ouders. Het gezin Govers behoort tot de enthousiaste deelnemers aan het project Zwementie. “Mijn moeder deelt weer iets met mijn vader, dit is een van de weinige dingen die ze echt samen kunnen doen.  Mijn vader heeft plezier. Zijn wereld krimpt toch al door Alzheimer, en hier worden zijn fysieke beperkingen minder benadrukt. En hij krijgt extra aandacht, dat is voor hem ook fijn.”

Lees verder

Thuis achter je eigen voordeur in het verzorgingshuis
Soms heeft een simpel idee een grote impact. Zoals de opplakdeur. De opplakdeur ontstond tijdens het afstudeerproject met de titel 'Thuisgevoel' van kunstenares Marieke van Diepen. Een deursticker met de afbeelding van een bestaande voordeur, die een anonieme deur in een verzorgingshuis persoonlijk maakt en daardoor de bewoner een groter thuisgevoel geeft. Samen met consultant Rahzeb Choudhury ontwikkelde zij dit idee tot het project ‘True Doors’.

Lees verder

Het gewone leven
“Medewerker van het gewone leven, word ik zo genoemd? Ja dat klopt eigenlijk wel,” zegt Peter Daniëls, die een half jaar geleden door Humanitas in Deventer werd aangenomen. Humanitas heeft de ambitie om het warmste huis van Deventer en omstreken zijn. De kernwaarden van de organisatie: liefde, samen, positief, zijn door de medewerkers zelf gekozen. Maar om die waarden te vertalen naar het werk en de omgang met de bewoners en met elkaar vereist wel een cultuuromslag. En die is niet eenvoudig te maken in de hectiek van alledag. “Daarom hebben ze mij aangenomen als ‘cultuurdrager’. Ik loop rond, ik signaleer, ik acteer en ik verbind.” Zegt Peter Daniëls.

Lees verder