Yvonne Witter

Yvonne Witter

Levenslessen van 100-plussers

Yvonne Witter is adviseur bij het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg

Het begon als een spontaan idee voor de Vastenactie. Het leek me al langere tijd interessant om ouderen van dezelfde generatie als mijn grootouders vragen te stellen, naar hun verhalen te luisteren en van hun ervaringen te leren. Tijdens de vastentijd sprak ik met meer dan twintig honderdplussers en luisterde naar hun prachtige verhalen. Deze verhalen en levenslessen zijn nu gebundeld in het boek 100% leven.

40 Dagen Challenge

Toen ik een oproep zag van de Vastenactie voor de 40 Dagen Challenge wist ik dat het nu zinvol was om mee te doen en honderdplussers te gaan bezoeken. Temeer omdat dit jaar de Vastenactie geld inzamelt voor gezinnen in Mbala (Zambia) die getroffen zijn door een hiv-epidemie. Veel ouderen zorgen daar voor hun of andermans (klein)kinderen. Nadat ik mijn idee kenbaar had gemaakt om honderdplussers te bezoeken en hun verhalen op te schrijven, kreeg ik een telefoontje van campagneleider Johan Compier van de Vastenactie dat zij dit idee erg interessant vonden en me graag wilden volgen. 

26 gesprekken

Ik ben onmiddellijk aan de slag gegaan en ik vond heel snel ouderen van honderd jaar of ouder die mij graag wilden ontvangen. Gedurende de vastentijd, dus de periode tussen carnaval en Pasen 2018, voerde ik 26 gesprekken met ouderen van honderd jaar of ouder. En daar heb ik volop van genoten! Tot mijn grote vreugde vonden de ouderen het zelf ook heel fijn om zo te praten. Familieleden waardeerden de korte stukjes meer dan ik had verwacht. Het leverde erg leuke contacten met hen op, per mail of telefonisch.

Veerkracht, humor en relativeringsvermogen

De gesprekken met de ouderen waren heel erg divers. Maar stuk voor stuk intens, prachtig, waardevol en mooi. We hebben samen gelachen, er rolden soms tranen over de wangen van ouderen, familieleden en mezelf, we hebben foto’s gekeken en vooral genoten van rust en aandacht. Alle gesprekken, alle raad en daad, zullen me bijblijven. Ze hebben een plekje in mijn hart gekregen, die eeuwelingen die zoveel hebben meegemaakt. Hun veerkracht, hun humor, hun relativeringsvermogen. Het was moeilijk om hun levens in slechts 500 woorden te vangen. Dat doet absoluut geen recht aan hun ervaringen en verhalen. Maar zij herkenden zich allemaal in de stukjes tekst. Bij sommigen ben ik zelfs twee keer langs geweest omdat zij mij zoveel te vertellen hadden. Ik heb het als een groot voorrecht ervaren. En ik bedank alle ouderen dat zij hun verhaal met mij wilden delen.

Luisteren naar verhalen

Mijn grootouders zouden nu ruim honderd zijn geweest. Wat zou ik graag nog even met hen koffie drinken en een gesprek voeren. Gelukkig heb ik dat wel heel vaak gedaan toen zij nog leefden. Maar ik zou nu andere vragen stellen dan toen. Deze vragen heb ik nu aan andere honderdjarigen gesteld. Iedereen heeft verhalen te vertellen. Zeker ouderen met hun lange levenservaring. Daar naar mogen luisteren, in alle rust en met volle aandacht is een groot geschenk. Ik kan het iedereen aanraden, zeker professionals en vrijwilligers die in de wereld van wonen, zorg en welzijn werkzaam zijn. Omdat dit betekenis geeft aan het leven. En omdat het bijdraagt aan het bieden van liefdevolle zorg. Ik hoop dat de verhalen in de bundel, het voorwoord en de cijfers van professor Jan Latten, de columns van schrijfster Marjan Berk en Marieke van der Waal, directeur van de Leyden Academy on vitality and ageing de lezers mogen inspireren tijdens hun leven. Op naar de honderd!