José Heuts

joseheuts

José Heuts, nurse practioner bij MeanderGroep.

“Het biedt veel voordelen om in het hart van de stad te revalideren”

José Heuts is nurse practitioner in het zorg- en revalidatiecentrum Hambos van de MeanderGroep in Kerkrade. De Hambos ligt in het centrum, heeft twee afdelingen voor geriatrische revalidatiezorg (GRZ) en vervult een regiofunctie: naast de reguliere doelgroepen, kunnen mensen die beademd worden of medicatie via een infuus krijgen, hier eveneens revalideren. 

“Ik heb lang in het ziekenhuis Heerlen gewerkt als verpleegkundige, op de afdeling verloskunde. Nu werk ik al weer lange tijd in de Hambos in Kerkrade, een overstap waarvan ik nooit spijt heb gehad.” 

Zo snel mogelijk terug naar het vertrouwde thuis

“Naast twee afdelingen voor geriatrische revalidatiezorg, heeft de Hambos een beademingsafdeling, twee chronische afdelingen en een afdeling voor mensen jonger dan vijftig jaar met niet aangeboren hersenletsel. Op de geriatrische revalidatie kunnen ouderen na ziekte of een operatie revalideren. We bieden revalidatie na electieve orthopedische operaties en trauma’s, chirurgische operaties, oncologie, CVA, longziekte, tracheabeademing, infuustherapie, geheugenproblematiek en na elke andere ziekte waardoor een knik in het functioneren is ontstaan. Het is een prachtige, moderne kliniek met twee grote oefenzalen en een goed multidisciplinair revalidatieteam. Het intramuraal verblijf staat helemaal in het teken van revalidatie gericht op een zo snel mogelijke terugkeer naar het vertrouwde thuis.” 

Op allerlei manieren het gewone leven voortzetten

“De Hambos ligt midden in het hart van Kerkrade en dat biedt veel voordelen voor revalidanten. Je kunt hier op allerlei manieren het gewone leven voortzetten. Naar de winkel, een terrasje pikken of naar de kapper in de stad, dat gaat allemaal. Mensen kunnen hun vaardigheden oefenen in een omgeving die sterk rekening houdt met revalidanten. Horecaondernemers weten zelfs hoe ze mensen met slikproblemen een drankje kunnen uitserveren. Zij voegen verdikkingsmiddel toe en weten precies hoeveel: revalidanten hebben een pasje bij zich waar dat op staat.

Een ander groot voordeel is het voorhanden zijn van openbaar vervoer: zo kunnen revalidanten oefenen hoe het is om weer eens de bus te nemen. Vanzelfsprekend bieden we in huis diverse professionele voorzieningen om te revalideren, zoals de oefenzalen met moderne (fitness)apparatuur. Bovendien gaat het revalideren op de eigen afdeling altijd door. Bijvoorbeeld door te oefenen in het jezelf aan- en uitkleden, of jezelf wassen. De revalidatie kan na ontslag worden voortgezet in de poli geriatrische revalidatiezorg, in de vertrouwde omgeving van de Hambos met behandelaren die de revalidant al kent.” 

Structuur, aandacht en zorg

“Voor iedereen geldt dat we bij de start van het revalidatietraject samen met de revalidant en diens mantelzorgers een behandelplan opstellen. Dat plan is gericht op de vaardigheden die iemand nodig heeft om thuis weer goed en veilig te kunnen functioneren; om weer zelfredzaam te zijn, zelf te kunnen eten en naar het toilet te gaan. Om revalidanten voor te bereiden op een verantwoorde terugkeer naar huis, staat hier een hecht team klaar waarin alle disciplines vertegenwoordigd zijn: van verpleegkundigen en specialisten ouderengeneeskunde tot fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten, psychologen en diëtisten. We bieden structuur, aandacht en zorg.” 

‘Medewerkers moeten een knop kunnen omzetten’

“Onze doelgroep is de laatste jaren aan het veranderen. We zien mensen steeds kwetsbaarder worden, ze wonen langer thuis en hebben vaak meerdere ziektes. De terugkeer naar huis lukt niet altijd, soms is een andere vorm van zorg nodig. En soms zijn revalidanten zo ziek dat ze komen te overlijden. Dan kunnen wij met palliatieve zorg veel voor mensen betekenen. Voor medewerkers betekent dat wel dat zij een knop om moeten kunnen zetten. Op het ene moment probeer je revalidanten te stimuleren om weer zelfredzaam te worden, terwijl je op andere momenten liefdevolle zorg biedt aan iemand die komt te overlijden. En aan diens familie. Toch is het juist de afwisseling die dit werk zo mooi maakt. Mij stimuleert het om elke dag weer bij te leren en door te gaan. Ik voel me thuis in de geriatrische revalidatiezorg.”