‘We verbinden internationaal vraag en aanbod in de ouderenzorg met elkaar'
Inzet van buitenlandse medewerkers en studenten in de ouderenzorg

Het aantal ouderen neemt de komende decennia sterk toe, maar het aantal medewerkers dat in de zorg werkt niet. Als we in 2040 zorg willen geven aan onze ouderen op dezelfde manier als nu, dan moet 1 op 4 Nederlanders werken in de zorg. Dat is niet realistisch. Naast het voorkomen van zorg, anders werken, innovatie en technieken om zorg efficiënter te organiseren, richt de ouderenzorg zich ook op andere doelgroepen die inzetbaar zijn. Zoals zorgmedewerkers uit het buitenland. In het hele land zijn hiervoor diverse initiatieven gestart, ActiZ licht er drie uit.
Uitzending Nieuwsuur 'Zoek ook buiten EU naar zorgpersoneel'
Op 6 februari besteedde Nieuwsuur aandacht aan de zoektocht van zorgorganisaties naar personeel. Lees het artikel op NOS.nl en kijk het Nieuwsuur-item terug.
Drenthe en Flevoland
Indonesische studenten werken en leren in de ouderenzorg
Bij Zorggroep Drenthe zijn in december zo’n 40 Indonesische studenten gestart. In Indonesië hebben de studenten al een opleiding tot verpleegkundige afgerond, maar omdat er te veel verpleegkundigen zijn komen ze in hun eigen land niet aan het werk. Voor een opleiding tot hbo-verpleegkundige in Nederland krijgen de studenten veel vrijstellingen. Naast de uren waarop zij op school zijn, kunnen ze daarom ook veel uren in de zorg werken als verzorgende. De komende drie tot vier jaar worden de studenten op diverse verpleeghuislocaties en in de thuiszorg ingezet.
‘Wij zijn erg blij met hun komst’, vertelt bestuurder Lex Smetsers van Zorggroep Drenthe. ‘Het tekort aan goed geschoolde zorgmedewerkers in Nederland neemt toe, ook in Drenthe. Dat tekort speelt nu al, maar wordt de komende jaren alleen maar groter. We kunnen niet blijven vissen in dezelfde vijver. Dus moeten we anders gaan denken, durven en organiseren.'
We moeten anders gaan denken, durven en organiseren
Bestuurder Zorggroep Drenthe
Ook Woonzorg Flevoland ontvangt deze maand 20 studenten uit Indonesië. De twee zorgorganisaties trekken in dit project gedeeltelijk samen op. De studenten hebben, net als in Drenthe, zich in hun eigen land al grondig voorbereid op hun komst naar Nederland. Ze volgden een Nederlandse taal- en cultuurcursus en namen deel aan online bijeenkomsten om hun nieuwe woonplek en collega’s alvast te leren kennen.
‘De studenten willen graag internationale werkervaring op doen, maar ook onze eigen medewerkers krijgen een positieve boost van hun komst. Het geeft energie om met iets leuks en vernieuwend aan de slag te kunnen zijn’, aldus John Bos, bestuurder van Woonzorg Flevoland. ‘Het vraagt wel om goede begeleiding. Dat organiseren we samen met uitzendbureau Yomema en hogeschool Avans+ die bij dit project betrokken zijn.’
Limburg
Kansen voor statushouders
In Limburg is Zuyderland Zorgcentra een speciaal scholingstraject gestart voor statushouders. Veel statushouders willen graag in de zorg werken, maar hebben bijvoorbeeld niet de geschikte diploma’s. In het project krijgen statushouders de kans om tijdens hun opleiding te werken in de vorm van stages. Als het BBL-opleidingstraject geslaagd is, kunnen zij na een tweejarige opleiding een vaste baan krijgen bij Zuyderland.
Volgens Romy van den Akker, beleidsadviseur bij Zuyderland, voegt de inzet van statushouders in de organisatie op verschillende manieren iets toe. 'Zuyderland krijgt meer personeel terwijl de organisatie tegelijkertijd maatschappelijk verantwoord bezig is en de integratie van statushouders bevordert. In drie jaar tijd heeft Zuyderland 36 nieuwe medewerkers die al zijn afgestudeerd of nog in opleiding zijn', aldus van den Akker.
Achterhoek
Werkloos in Portugal
In de Achterhoek kijken zorgorganisaties Marga Klompé en Careaz naar Zuid-Europa. Ze hebben de handen ineengeslagen en laten samen met bemiddelingsbureau Care Casters tien gediplomeerde Portugese verpleegkundigen starten in de zorg voor ouderen. ‘We merken dat het steeds moeilijker wordt om mensen te vinden. En we hebben ze hard nodig, want het aantal mensen dat zorg nodig heeft, neemt ook in de Achterhoek sterk toe. En er gaat een grote groep medewerkers komende jaren met pensioen’, stelt Milou Weeink van Marga Klompé. Berry Rösken, medeoprichter van Care Casters: ‘In sommigen delen van de wereld zijn hoogopgeleide zorgprofessionals die geen of onvoldoende passend werk kunnen vinden, terwijl er in Nederland vraag naar is. We verbinden internationaal vraag en aanbod met elkaar.’
Met hun inzet en betrokkenheid zijn ze een mooie aanvulling op de ouderenzorg
Careaz
Om de pilot te laten slagen is het belangrijk dat de verpleegkundigen zich snel thuis voelen in Nederland en aansluiting vinden bij cliënten en collega’s. Als voorbereiding volgen de Portugese verpleegkundigen daarom een intensief programma van 16 weken in Spanje gericht op de Nederlandse taal, het werken en de cultuur in Nederland. Ook is er veel aandacht voor zaken als huisvesting en begeleiding.
Gerdien ter Voert van Careaz: ‘Wij zijn hier echt heel blij mee. De verpleegkundigen zijn enthousiast om hier te komen werken. Met hun inzet en betrokkenheid zijn ze een mooie en goede aanvulling op de ouderenzorg in de Achterhoek.’ Als de pilot slaagt, verwelkomen Marga Klompé en Careaz graag meer collega’s uit Zuid-Europa.