Training aanpak begeleidingsethiek bij zorgtechnologie
De ActiZ Academie organiseert een training om moderator te worden voor de aanpak begeleidingsethiek bij zorgtechnologie. De training bestaat uit een theoretisch deel en een praktisch deel waarbij je als moderator in je eigen zorginstelling een echte case begeleidt. Hierdoor is er direct meerwaarde voor de zorgorganisatie van deze training.
De aanpak begeleidingsethiek
We werken steeds meer digitaal in de zorg. Beeldbellen, robots in de zorg, het wordt snel de gewoonste zaak van de wereld. Hoe handig innovaties in de zorg ook zijn, ze roepen ook ethische vragen op en hebben impact op de cliënt, op zorgverleners, naasten en de organisatieprocessen.
Hoe verhoudt techniek zich tot warme en persoonlijke zorg? Is de privacy en autonomie van cliënten geborgd als er apps worden ingezet? Hoe houden we controle over zelflerende processen als we algoritmes inzetten? En wat betekenen die innovaties voor de kwaliteit van zorg?
De inbedding van een nieuwe technologie gaat niet vanzelf. Een dialoog met betrokkenen over de mogelijke impact van een innovatie helpt om de innovaties in te bedden. Op een ethische wijze die de kwaliteit van zorg ten goede komt.
De Aanpak Begeleidingsethiek zorgt voor een gestructureerde verkenning van de vragen die opkomen bij een nieuwe technologie. De techniek is inmiddels ruim toegepast in verschillende branches in de zorgsector.
Lees hier meer over de aanpak en verslagen van andere sessies.
Bekijk in de video hieronder hoe de aanpak werkt:
Training tot moderator
Innovatieadviseur, i-Nurse, digicoach of IT-er in de zorg? Wil je ervoor zorgen dat nieuwe technologie binnen jouw organisatie op ethische wijze wordt ingebed? Vind je het belangrijk dat de perspectieven van verschillende betrokkenen gehoord worden bij nieuwe technologie? Volg dan de training om moderator voor de Aanpak Begeleidingsethiek te worden.
Je begeleidt als moderator de dialoog over een concrete technologie tussen betrokkenen met verschillende achtergronden en zienswijzen: van patiënt en naaste, tot verpleegkundige, facilitair manager, medisch specialist en IT-er. Tijdens de training van twee dagdelen ga je zelf actief oefenen en leer je meer over de theorie achter de Aanpak Begeleidingsethiek. Na succesvolle afronding ontvang je een certificaat en ben je lid van de community van moderatoren.
Voor wie?
De training is bedoeld voor mensen die in hun organisatie of zorgorganisaties in hun regio de aanpak begeleidingsethiek willen gaan toepassen en de sessies hiervoor gaan begeleiden. Dit is niet specifiek opgehangen aan een functie. Bij voorkeur heb je wel ervaring met, of gevoel voor, het begeleiden van groepen, en het denken in waarden voor cliënten en zorgmedewerkers.
De masterclass is bedoeld voor leden van ActiZ. Ben je geen ActiZ-lid maar wil je wel deelnemen? Neem dan contact op voor de mogelijkheden (Bijvoorbeeld als je werkt voor een regionaal samenwerkingsverband van ActiZ-leden)
Hoe, waar en wanneer?
De training bestaat uit een theoriedeel en een praktijkdeel. Daarnaast krijg je toegang tot de community van de aanpak begeleidingsethiek.
- Theoriedeel
Woensdag 8 maart bij ActiZ in Utrecht van 9.00 tot 17.00 uur.
- Praktijkdeel
Je gaat nu zelf twee keer een praktijksessie begeleiden. Een keer begeleid als co-moderator. Een keer als moderator. Tijdens beide sessies is er een trainer aanwezig die zorgt voor persoonlijke feedback en die eventueel kan bijspringen wanneer nodig.
Let op: het is de bedoeling dat deze praktijksessies in je eigen zorgorganisatie plaatsvinden. Op deze manier heeft je zorgorganisatie ook direct profijt van deze aanpak en de training. Je hebt tot en met eind 2023 de tijd om deze sessie in je eigen organisatie in te plannen.
- De community
Er is een lerend netwerk van moderatoren dat enkele keren per jaar bijeen komt. Als deelnemer van deze training krijg je toegang tot deze community.
Kosten
Voor deze training vragen we een bijdrage in de kosten voor de praktijksessie. Je betaalt als deelnemer €600,- inclusief BTW (voor ActiZ leden) Daarvoor ontvangt je organisatie één sessie aanpak begeleidingsethiek (de praktijkcase die jij inbrengt).
Vragen? Mail academie@actiz.nl