VVT-Informatisering, VVT-Ondernemerschap, VVT-VVT Nieuws

Wettelijke verplichting toegankelijkheidsnormen websites (WCAG)

Websites en andere digitale communicatiemiddelen in de zorg moeten voor 2021 voldoen aan internationale toegankelijkheidsnormen: de WCAG (Web Content Accessibility Guidelines), dit komt voort uit Europese wetgeving. De WCAG is een set van richtlijnen voor digitaal toegankelijke communicatiekanalen.

Is uw website voldoende toegankelijk?
Doe de quickscan: check uw url en bekijk de fouten, waarschuwingen en aandachtspunten.

Wat is de tijdlijn waar u aan moet voldoen?

Concreet gaat het dan bijvoorbeeld over richtlijnen met betrekking tot het ondertitelen van video’s, teksten bij afbeeldingen die met spraaksoftware voor te lezen zijn en het gebruik van het juiste contrast op websites voor mensen met een visuele beperking. In het Informatieberaad Zorg is afgesproken dat websites worden aangepast bij nieuwe releases en dat bij het bouwen van een nieuwe website de WCAG ook wordt meegenomen en dat mobiele applicaties per 23 juni 2021 moeten voldoen.

Handreiking toegankelijke websites 

Deze handreiking is een initiatief van patiëntenorganisaties en geeft antwoord op vragen als: wat is digitale toegankelijkheid? Wat zegt de wet? Welke richtlijnen zijn er? Hoe ga je er mee aan de slag? Deze handreiking geeft praktische informatie, aanbevelingen, tips, en voorbeelden uit de praktijk. 

De handreiking geeft tips en praktijk voorbeelden om de websites toegankelijk te maken voor iedereen. Daarbij helpen internationale richtlijnen, waarin afspraken staan voor het ontwerpen, bouwen en beheren van toegankelijke websites. De richtlijnen zijn gebundeld in een leidraad WCAG (Web Content Accessibility Guidelines). Het Informatie Beraad heeft de WCAG eind vorig jaar opgenomen als standaard in de basis infrastructuur. 

Ga naar de handreiking.

Meer informatie vindt u op www.digitoegankelijk.nl

Meld u aan voor de nieuwsbrief rond wet- en regelgeving en toegankelijkheid, praktijkervaringen, tips en tricks.

 

 

1-DSC_0927-001
I.

Inge Steinbuch-Linstra