VVT-Werkgeverschap

Onderzoek naar Ondernemend Werknemerschap

Twee proefprojecten Ondernemend Werknemerschap
In de cao van 2013/2014 hebben de partijen in de VVT afspraken gemaakt om twee proefprojecten Ondernemend Werknemerschap mogelijk te maken. Deze projecten vonden plaats bij ZZG zorggroep en De ZorgZaak. De Hogeschool Utrecht en Tilburg University begeleidden de pilots en deden hier onderzoek naar in de periode van april 2013 tot februari 2015.

Met een positief resultaat. Want de conclusie van de onderzoekers is dat Ondernemend Werknemerschap goed is voor medewerkers, cliënten en de organisatie en grote potentie heeft voor de zorgsector.

012_8490_OW-1000x500

Pilots bij ZZG zorggroep
Bij ZZG zorggroep is Ondernemend Werknemerschap toegepast in een nieuw dienstverleningsconcept, Gewoon Thuis. Cliënten kopen een pakket met punten van Gewoon Thuis. Ieder punt is te verzilveren voor één uur dienstverlening. Hiermee kunnen cliënten naast geïndiceerde thuiszorg extra diensten inkopen, bijvoorbeeld hulp bij het boodschappen doen of meegaan naar het ziekenhuis. Uit het onderzoek bleek dat medewerkers en cliënten tevreden zijn over de nieuwe aanpak en er graag mee doorgaan. Wel was het nogal een uitdaging voor de organisatie om alles juridisch, fiscaal en verzekeringstechnisch rond te krijgen.

Pilot bij De ZorgZaak
De ZorgZaak zette Ondernemend Werknemerschap in bij drie teams, elk met een eigen concept. Team Meppel werkte aan health checks en efficiëntere zorg. Team Assen wilde meer zichtbaarheid en meer zelfsturing door het team en Team Zuidwolde zou het aantal zorguren afbouwen, mét behoud van de tevredenheid van cliënten. Uit de evaluatie kwam naar voren dat met Ondernemend Werknemerschap bij De ZorgZaak (tot nu toe) minder zichtbare resultaten zijn geboekt. Maar ook hier geven medewerkers aan niet terug te willen naar de oude situatie. De ervaringen uit de pilot worden meegenomen bij het ontwikkelen van een nieuwe wijkgerichte aanpak.

Nieuwsgierig geworden?
Wilt u weten hoe u zelf aan de slag kunt, binnen uw eigen organisatie? Lees de handige tips voor organisaties en medewerkers

Lees meer over Ondernemend Werknemerschap