VVT-Werkgeverschap

Toepassing in de VVT

Ondernemend Werknemerschap

Actieve medewerkers behouden voor de zorg
De afgelopen jaren bleken medewerkers uit de VVT regelmatig te vertrekken bij hun zorgorganisatie om te starten als zzp-er. Van de ruim 400.000 mensen die werken in de sector, doen bijna 10.000 dat als zelfstandige zonder personeel. Dit aantal is de afgelopen jaren fors gestegen.

Alternatief voor zzp
Ondernemend Werknemerschap biedt een alternatief voor zzp-schap. Het geeft medewerkers nieuwe mogelijkheden, ruimte om te experimenteren en autonomie. Daarnaast past deze manier van werken bij het vergroten van de zelfredzaamheid en de eigen regie van cliënten. Ondernemende medewerkers gaan samen met hun cliënten op zoek naar creatieve manieren om de kwaliteit van leven te verbeteren.

De zorg verandert
De zorg is aan het veranderen. Niet alleen ‘van bovenaf’ door het overheidsbeleid en de economie, maar ook doordat cliënten en medewerkers andere dingen wensen. Medewerkers zoeken meer zelfstandigheid. Zij willen zelf hun tijd indelen. Meer zorg op maat bieden, samen met cliënten. En zij zien nieuwe kansen voor zorg- en dienstverlening. Sommige zorgmedewerkers kiezen er daarom voor om zelfstandig te gaan werken, als zzp-er.

 

027_8635_OW-ZZG-1000x500

Innovatie
Organisaties van werkgevers en werknemers zijn in gesprek gegaan over deze trend, die verschillende nadelen heeft voor alle betrokkenen. Organisaties raken actieve ondernemende medewerkers kwijt, terwijl een zelfstandig bestaan voor mensen nogal wat onzekerheden met zich meebrengt. Daarnaast willen steeds meer organisaties hun medewerkers extra uitdaging bieden en zijn zij op zoek naar nieuwe zorgconcepten om hun cliënten beter te bedienen in deze tijden van verandering. Zo ontstond bij de cao partijen in de VVT rond 2013 het idee om de mogelijkheden voor Ondernemend Werknemerschap te onderzoeken.

Ideeën voor Ondernemend Werknemerschap
Ondernemend Werknemerschap kan op verschillende manieren worden toegepast binnen de zorg.

Denk aan:

  • Extra-diensten-service in de wijk
  • Zorghotel waar mensen na een operatie of ernstige ziekte kunnen herstellen
  • Restaurant in een verzorgingshuis
  • Revalidatiecentrum ‘in huis’
  • Activiteiten in de dagbesteding, zoals een moestuin of een winkeltje met zelfgemaakte kunstwerken en andere producten
  • Nieuwe woonvormen voor mensen die niet meer in aanmerking komen voor een verzorgingshuis, maar wel behoefte hebben aan huisvesting in een beschermde omgeving met zorg dichtbij.

Ook mogelijk bij bestaande diensten
Ondernemend Werknemerschap is ook mogelijk binnen de bestaande zorg- en dienstverlening. Bijvoorbeeld om de zorg nog beter aan te laten sluiten bij de wensen van cliënten, de mantelzorg of maatschappelijke ontwikkelingen.

Meer weten?
Meer informatie over de activiteiten rond Ondernemend Werknemerschap in de VVT vindt u op deze pagina