VVT-Informatisering

Oplossingen tegen eenzaamheid in het verpleeghuis

Cliënten in verpleeghuizen mogen op dit moment geen bezoek ontvangen, waardoor veel cliënten eenzaam zijn. Op deze pagina hebben wij diverse oplossingen verzameld die kunnen bijdragen om de eenzaamheid te verminderen.

Dit zijn diverse websites met overzichten en initiatieven tegen eenzaamheid:

  1. Een tegen eenzaamheid
  2. VG Innovators - Anti eenzaamheid
  3. Tablets beschikbaar stellen aan ouderen.
  4. Confortelab - Wel alleen, niet eenzaam
  5. Seniorweb - Spelletjes via tablet of pc
  6. Waardigheid en Trots - Manieren tegen eenzaamheid tijdens coronacrisis

Klik hier voor oplossingen en hulpmiddelen rondom beeldbellen

Opsomming van oplossingen tegen eenzaamheid:

Nr

Soort oplossing

Omschrijving

1

Luisterlijn

De luisterlijn (0900-0767). In het holst van de nacht, in de vroege ochtend of op een feestdag. De Luisterlijn is dag en nacht, het hele jaar door, bereikbaar voor mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek. Per mail, alle dagen van de week per chat en 24/7 per telefoon. Met dank aan ruim 1500 vrijwilligers die daarvoor training en begeleiding krijgen door deskundige beroepskrachten.

2

Luisterlijn

Zilverlijn is een speciale belservice voor ouderen. Als u zich aanmeldt wordt u regelmatig gebeld door onze professionele vrijwilligers. Zij bieden u een luisterend oor, een gezellig praatje of een goed gesprek. Precies waar u behoefte aan heeft.

3

Luisterlijn

BelMaatje zet zich in voor eenzame mensen. Door middel van regelmatig contact, probeert BelMaatje iedereen bij de maatschappij te betrekken.

4

Dagstructuur robots

Tessa helpt cliënten door hen verbaal te begeleiden in hun (i)-ADL. Zo krijgt de cliënt alsnog de nodige zorg en begeleiding, maar dan op afstand.

5

Dagstructuur robots

Zorgrobot Maatje biedt structuur en gezelligheid
Van een melding om medicijnen in te nemen, tot het doen van een dansje, spel of een kort gesprek: zorgrobot Maatje ondersteunt mensen met dementie /  een licht verstandelijke beperking en fungeert als therapeutisch hulpmiddel in bijvoorbeeld jeugdzorg, ziekenhuizen, fysiotherapie etc..

6

Dagstructuur robots

Billy-Billy is een interactieve bloempot die het leven van ouderen comfortabeler en gezelliger wil maken.
Met zijn sensoren vangt hij onder andere op hoe warm een ruimte is en hoeveel licht er binnenkomt. Zo kan hij ouderen helpen bij het verzorgen van planten of kruiden.

7

Dagstructuur robots

Met Google Home concept "Zorgorganisatie de Verbinder” kunnen ouderen meer in contact gebracht worden met hun directe omgeving door bekende stemmen dagelijks in hun huis te laten klinken.

8

Tablet voor ouderen

Memory Lane is een digitaal scherm in een chique fotolijst die thuis op de salontafel senioren weer in contact brengt met hun omgeving. Het scherm is ontwikkeld om eenzaamheid te verminderen en zorg te ondersteunen.

9

Tablet voor ouderen

De Compaan is er voor mensen zonder digitale ervaring maar die nog wel graag deel willen uitmaken van onze digitale wereld.

10

Tablet voor ouderen

CarePad, is een tablet voor ouderen om gemakkelijk kennis te maken met moderne communicatie technologie

11

Contact met verwanten App

HalloZorg benadert zorg als sociale groepsactiviteit. Iedereen draagt op eigen wijze een steentje bij, en blijft op de hoogte van de ontwikkelingen.

12

Contact met verwanten App

StayClose is een platform waarmee cliënten met dementie in contact blijven met familie via opgenomen video's en videobellen met minimale ondersteuning van de zorgprofessional.

13

Wenskaart

Met Vidley VideoWenskaart maak je elke gelegenheid nóg specialer. Een luxe kaart met een geïntegreerd videoscherm waarop jouw persoonlijke boodschap wordt vertoond.

14

Brieven

Brieven aan Bep is hét penvriendenproject opgezet voor ouderen in (onder andere) verzorgingstehuizen. Geïnteresseerde ouderen worden door ons gekoppeld aan enthousiaste brievenschr─│vers.

15

Brieven

Met Omapost maak je makkelijk van elke foto op je smartphone een papieren kaartje om naar je opa of oma te sturen.

16

Brieven

Boeket doneren aan onbekende ouderen met Red je Boeketje.

17

Gezelschap robots

Interactieve kat/hond

18

Gezelschap robots

Interactieve kat JustoCat

19

Gezelschap robots

Interactieve zeehond Paro

20

Gezelschap robots

Interactieve robot Zora

21

Gezelschap robots

Joyk - Empathiepop: De empathie poppen van Joyk zijn ontworpen om te gebruiken in speltherapie bij ouderen, volwassenen en kinderen. Hun natuurlijke uiterlijk, waarbij speciale aandacht is besteed aan aansprekende ogen, zorgt er voor dat ze in vertrouwen worden genomen in gesprekken over moeilijke onderwerpen of een rustgevende rol kunnen spelen in stressvolle situaties.

22

Telepresence robots

De BeamPro maakt communicatie op afstand mogelijk door middel van beeldcontact en de beweegmogelijkheden.

23

Telepresence robots

SARA is een robot die medewerkers in de gezondheidszorg ondersteunt bij hun dagelijkse werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan het monitoren en onderhouden van het welzijn van ouderen.

24

Gamen

Games for Health, Het Radboudumc en coöperatie DELA zijn spellenportaal SamenSpelen gestart om mensen digitaal samen te brengen en te verbinden. 

25

Gamen

Het spel Match-IT van happylab gamesolutions is een bewezen gespreks-starter, die in combinatie met beeldbellen gesprekken tot stand brengt. Onderwerpen voor gesprek komen naar voren uit de interessepeiling die het spel op een prettige manier uitvraagt.

26

Gamen

Iedereen met een computer, laptop of tablet kan met de Nationale ThuisBingo meespelen.

27

Gamen

Populaire spelletjes voor pc en tablet door Seniorweb.

28

Communicatie met verwanten

Medewerkers kunnen via Familienet berichten, foto's en video's delen over de client via een veilige persoonlijke pagina. Zo is familie altijd goed op de hoogte van belangrijke en mooie momenten in het dagelijks leven van de bewoner.

29

Creatieve oplossingen

De Kuierbox maakt het mogelijk om bezoek te ontvangen.

30

Creatieve oplossingen

Buitenconcerten organiseren

31

Creatieve oplossingen

Cleaning Clowns wassen ramen en zorgen voor afleiding.

32

Creatieve oplossingen

Spelletjes op het glas spelen

33

Creatieve oplossingen

Organisatie-specifieke TV Gids met activiteiten die altijd beschikbaar zijn, en een deel naar Live gestreamde activiteiten! Je kunt hierbij denken aan een muzikaal optreden of een les stoelyoga.

34

Creatieve oplossingen

Ontmoetingshuis maakt contact mogelijk.

35

Creatieve oplossingen

Familybox Coronaveilig ontmoeten tussen bewoners en bezoekers.

36

Creatieve oplossingen

Friddo stuurt prints van knutsels met een persoonlijke boodschap.

37

Creatieve oplossingen

 

Boekje ‘Vitamines voor de geest’ op de deurmat

 

38

Creatieve oplossingen

Contact bewoners en familie in verpleeghuizen achter glas

39

Virtual reality

 

EldersVR gaat de strijd aan met eenzaamheid onder ouderen door hen te transporteren naar plekken waar ze zelf niet meer kunnen komen.

 

Lees meer over digitaal werken en corona

1-DSC_0443