nieuws

05 maart 2015

Tel je knopen: hoe wordt het budget van verpleeghuiszorg besteed?

Het zal niemand verbazen dat er een prijskaartje aan verpleeghuiszorg hangt. Het bedrag dat we als samenleving over hebben voor de zorg van ouderen die in een verpleeghuis wonen, vormt een essentieel onderdeel van het debat over de kwaliteit van zorg. Feit is: een verpleeghuis krijgt ongeveer € 210 per dag voor een cliënt met zorgzwaarte 5. Dat is iemand die 24 uur per dag intensieve zorg en begeleiding nodig heeft, vanwege dementie of andere beperkingen. In een animatie laat ActiZ zien hoe de € 210 per dag wordt besteed en hoe het komt dat het ene verpleeghuis daar makkelijker mee uitkomt dan het andere. Of we dat genoeg vinden, daar moeten we het als maatschappij over hebben.    

 

 

€ 210 per dag per cliënt

De kwaliteit van zorg in verpleeghuizen heeft door het verhaal over de demente moeder van de staatssecretaris in het najaar van 2014 geleid tot veel commotie. Wat ons betreft staat de kwaliteit van zorg altijd voorop en zijn we blij met de grote aandacht die dit teweeg heeft gebracht. Waar de kwaliteit van zorg niet op orde is, moet dat direct verbeterd worden. Maar de toon van het debat was ongemeen heftig. Wij vinden dat er naast bezorgdheid over de kwaliteit van zorg ook recht gedaan moet worden aan de 400.000 zorgmedewerkers die elke dag werken aan goede zorg voor honderdduizenden cliënten.

 

Het eerlijke verhaal

En willen ook het eerlijke verhaal vertellen: ouderdom komt met gebreken en dat kunnen we helaas niet veranderen. Mensen gaan pas naar een verpleeghuis wanneer zij de grip op hun leven zijn verloren door ziekte of dementie en complexe zorg nodig hebben. Ook liefdevolle en adequate zorg lost dat niet op.Daarom pleiten we al lange tijd voor een publiek debat over wat we kunnen en mogen verwachten van de zorg in verpleeghuizen.

laat hier een reactie achter

Naam
E-mail
Reactie

Laatste nieuws