nieuws

VVT-Wonen

Zorgorganisaties en brandweer starten met nieuwe aanpak brandveiligheid

ActiZ en VGN starten samen met Brandweer Nederland met een nieuwe aanpak om het veiligheidsbewustzijn en de zelfredzaamheid in zorgorganisaties te verhogen. Het project ‘Geen nood bij brand!’ richt zich daarbij zowel op bouwkundige en installatietechnische maatregelen, als op creëren van een veilige woon- en werkomgeving voor cliënten en medewerkers.

In de laatste rapportage van de gezamenlijke Rijksinspecties is geconstateerd dat er bij 30% van de gebouwen van zorgorganisaties technische brandveiligheid tekortkomingen waren. Doel van het project is om dat percentage drastisch terug te brengen. Daarvoor gaan de zorgorganisaties van ActiZ en VGN vanaf nu nauw samenwerken met de lokale brandweer.

Projectleider Jan Kuyvenhoven van Brandweer Nederland: "Tot nu toe kregen zorginstellingen voorgeschreven hoe ze brandveiligheid moesten regelen. In dit project willen we toe naar een situatie waarin zorgorganisaties en de brandweer samen afspraken maken over de brandveiligheid. We gaan als het ware op veiligheidsexpeditie. Want afspraken werken vaak beter dan regels.” Paul van Aken, beleidsadviseur bij ActiZ: “We betrekken medewerkers en leidinggevenden van zorgorganisaties bij brandveiligheid, zodat ze zich meer bewust worden van hun verantwoordelijkheden op dit terrein. En dat moet leiden tot minder slachtoffers.”

‘Geen nood bij brand' is in de veiligheidsregio Gelderland-Midden ontwikkeld en uitgevoerd om attitude, risicoperceptie en bewustwording van brandveiligheid te vergroten bij cliënten, medewerkers en bestuurders van zorgorganisaties. “Met succes,” stelt Kuyvenhoven. “Het initiatief kreeg de landelijke innovatieprijs en wordt nu landelijk opgepakt. Brandweer en zorgorganisaties gaan structureel samenwerken om de veiligheid van clienten en medewerkers te garanderen.”

Nadere informatie over het project Geen Nood bij Brand en over mogelijkheid voor leden van ActiZ om deel te nemen wordt spoedig via de nieuwsbrief en de ledensite bekend gemaakt.

laat hier een reactie achter

Naam
E-mail
Reactie
Paulfoto