24 juni 2020Kwaliteit, VVT Nieuws, Wonen hitte-uitgelicht

Nationaal Hitteplan actief

Update 27-06-2020 Het Hitteplan is niet meer actief

Het RIVM activeert vanaf woensdag 24 juni 2020 het Nationaal Hitteplan voor een deel van Nederland. Het hitteplan geldt voor de provincies Limburg, Noord Brabant, Zeeland, Gelderland, Overijssel, Zuid-Holland en Utrecht. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) roept instanties en burgers op extra zorg en aandacht te besteden aan kwetsbare mensen om gezondheidsproblemen door het warme weer te beperken.

Het omgaan met hitte is een belangrijk punt van aandacht bij de zorg voor ouderen thuis en in verpleeghuizen. Hitte brengt gezondheidsrisico’s met zich mee voor bewoners van verpleeghuizen en kwetsbare groepen mensen.

 

Maatregelen

Naast klimaatbeheersing in gebouwen nemen zorgorganisaties allerlei maatregelen om cliënten verkoeling te brengen. Bijvoorbeeld door te zorgen voor extra water, voldoende zout, ventilatie en schaduw of verkoeling met voetenbadjes of andere creatieve oplossingen. Zo worden gezondheidsrisico’s door de hitte beperkt.

Hitte en Covid-19

Vanwege de uitbraak van COVID-19 maakte het RIVM een overzicht van vragen en antwoorden over hitte en corona. Hier wordt ook ingegaan op het gebruik van ventilatoren in gemeenschappelijke ruimtes in zorglocaties. Uit voorzorg wordt geadviseerd om enkel ventilatoren te gebruiken in gemeenschappelijke ruimten als er geen andere verkoeling mogelijk is, zoals door mechanische ventilatie en/of goed onderhouden airconditioning. Let er dan wel op dat de luchtstroom van de ventilator niet direct van een persoon naar de andere gaat. En zorg voor voldoende verse lucht ventilatie.

Meer informatie

laat hier een reactie achter

Naam
E-mail
Reactie
1-DSC_0306

Laatste nieuws