doe de test A
03 december 2019Informatisering, VVT Nieuws

Digitaal vaardig? Doe de zelftest

Op 25 november 2019 lanceerde ECP (Platform voor de informatiesamenleving) een zelftest voor managers Zorg. Dit is een vervolg op de zelftest voor medewerkers die in april jl. van start ging.  ActiZ heeft actief meegewerkt aan de totstandkoming. In deze zelftest kan de manager/ directeur/ bestuurder zichzelf beoordelen op het gebied van digitale vaardigheden. De zelftest is een onderdeel van de in april 2019 gelanceerde site ‘digivaardig in de zorg’ 

De invuller scoort niet alleen zijn/haar eigen digitale vaardigheden, maar ook zijn/haar visie, acties en strategie op dit gebied en in welke mate de manager medewerkers enthousiasmeert en faciliteert.

Als resultaat krijgt de manager een typering van zichzelf als manager in de digitale wereld. Ook kan de manager zijn/haar score vergelijken met die van andere managers in de zorg.

Waarom een test?

ECP merkte bij de uitrol van het programma digitale vaardigheden binnen een grote groep zorgorganisaties een aantal zaken:

  • Managers zijn zelf niet altijd digitaal vaardig en promoten het ook niet bij medewerkers.
  • Managers en directie spelen een cruciale rol bij het meerjarenprogramma dat een aanpak voor digitale vaardigheden vraagt, maar het thema staat nog niet altijd op de agenda.
  • Managers hebben een steeds grotere span of control en technologie kan hen helpen hun eigen werkprocessen makkelijker en efficiënter te maken.
  • Managers nemen besluiten rondom digitalisering en zijn met actuele kennis beter in staat hun team te faciliteren in technische oplossingen die ook echt werken.
  • Goed voorbeeld doet volgen. Een digitaal vaardige manager die het ook vertaalt in zijn leiderschap neemt zijn/haar team mee naar de zorg van de toekomst.

Onderwerpen

De test omvat de volgende onderwerpen:

Op deze onderwerpen krijgt de invuller vragen gesteld.

Uitslag

De manager kan tot 4 types behoren in de einduitslag.

  1. Analoge specialist
  2. Digitale specialist
  3. Analoge leider
  4. Digitale specialist

Hoe werkt het?

Bent u manager/ directeur/ bestuurder en wilt u weten hoe u scoort? Nadat u uw gegevens heeft ingevuld, krijgt u een vragenlijst. Na het invullen van alle vragen ontvangt u via de link ‘Mail mijn resultaat’ een e-mail met daarin uw resultaat en een vergelijking met andere managers die aan dezelfde criteria voldoen als u. U kunt hem natuurlijk ook al 360 graden feedbackinstrument gebruiken door de test te laten scoren door collega's. Veel succes!

U vindt de test op: www.digivaardigindezorg.nl. 

Vragen?

De zelftest is ontwikkeld voor en door zorgmanagers en getoetst door zorgmanagers, directeuren en bestuurders. Voor de financiering stond het Zilveren Kruis garant. Voor de inhoud was UtrechtZorg verantwoordelijk met: Marco Derksen (digitaal strateeg) Cees Wijnands (innovatiemanager) en Suzanne Verheijden (programmamanager Digitale Vaardigheden).
Vragen? Neem gerust contact op via info@digivaardigindezorg.nl

1-DSC_0443

Laatste nieuws